
Mina favoritrecept hamnar här. Oftast med foto från min tallrik, eller av det jag bakat.
lördag, december 27, 2008
Bröd med kesella (glutenfritt)

måndag, december 08, 2008
Barnvänliga pannkakor (glutenfria)
Pannkakor med vaniljsmak
25 g margarin
6 dl mjölk
150 g glutenfri mix (eller gärna 100 g grov mix och 50 g fin mix)
3 ägg
1 msk vaniljsocker (eller så mycket man nu vill ha)
Vispa ägg och hälften av mjölken.
Smält smöret och häll ner i smeten. Tillsätt vaniljsockret och mjölmixen. Vispa så smeten bli slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa.
söndag, november 09, 2008
Favoritlimpa (glutenfritt)
lördag, november 01, 2008
Chokladbollar

Chokladbollar, 30 st
100 g smör
Gör så härSmält smöret och låt puttra en kort stund.Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.
onsdag, oktober 22, 2008
Varm choklad-klubbor

Jag hade inte testat detta innan, men tyckte att det lät väldigt gott. Väl värt att testa för en som tycker att O'boy är bland det sötaste som finns, och istället gärna vill ha riktigt mörk choklad.

200 g mörk choklad (vit- eller ljus choklad fungerar också)
Till servering
Varm mjölk
Hacka chokladen, koka upp grädden med honung och slå den över chokladen i en bunke.
Mixa till en slät massa och rör ner smöret till en jämn smet.
Fördela smeten i iskubsformar och låt chokladen stelna lite innan du sätter i tex glasspinnar, låt chokladen stelna över natten
När suget sätter in värmer du en härligt varm kopp mjölk, rör ut chokladen och njuter!
Tips: Man kan mycket väl smaksätta chokladen med tex kanel, likör, chili, kardemumma, apelsin, whisky, stjärnanis eller vad man nu skulle vilja ha i- testa dig fram!
Följ min blogg med bloggkoll
Brunkans långa

Brödet blir väldigt, väldigt gott, och det här kommer att vara en av de nya favoriterna här hemma.

Huvuddeg:
1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
3. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter. Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan.
4. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.
5. Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur.
6. När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.
7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna matlagningstermometer). Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.
lördag, oktober 18, 2008
Långpannebröd - glutenfritt

Receptet går att variera så det passar allas smak. Själv valde jag att inte ha i några kryddor, då dottern föredrar okryddat, sött bröd. Hade i lite strösocker för jäsningen och sötmans skull (sirap är att föredra, men den var slut hemma). Vill man kan man krydda brödet som man vill och gärna lägga till nötetr, frön eller torkad frukt efter smak.
Långpannebröd
50 g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker/sirap
1 msk Husk
1 tsk bikarbonat (endast som jäshjälp och kan uteslutas om man vill)
600 g mjölmix (jag tog hälften fin och hälften grov)
Pensla en långpanna med olja/smör och "mjöla" den. Jag använde Polenta för lite extra sötma till brödet.
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli 37° C. Häll saltet över jästen.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker och husk. Låt svälla ca 10 min.
Blanda ner bikarbonat i mjölmixen och rör ner i degspadet. Arbeta degen i assistent, matberedare eller med elvisp i några minuter. Häll över i långpannan och platta ut degen så den täcker hela plåten (använd t ex en degskrapa som du spolar i varmt vatten så degen inte kladdar fast).
Låt jäsa ca 45 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, 12-14 minuter.
söndag, oktober 05, 2008
Stekpannebröd - glutenfritt

Brödet passar jättebra till tacos och som tunnbröd. Degen lämpar sig också att använda som pinnbröd om man ska grilla över öppen eld.
En lättarbetad deg som går att kavla och få relativt tunt och grädda i torr stekpanna.
lördag, september 27, 2008
Flakes & Red Berries

Semper har gett ut nya flingor, glutenfria, och jag måse säga att jag är imponerad av produkten (jag som inte ens är glutenintolerant).
Flingorna är gjorda av ris och majs, och är därför söta och spröda. Till det finns det STORA bitar frystorkade jordgubbar, som i sig är lite surare i smaken. En alldeles perfekt avvägning.
Det som imponerade allra mest på mig var att det var STORA bitar jordgubbar och det var MÅNGA bitar. Jag förväntade mig att hitta någon rosa/röd smula i botten...
Tyvärr finns det ju något negativt med flingorna, och som ALLTID när det gäller glutenfritt är det ju priset! Förpackningen är på 300 g och jag betalade 42:90 på mitt lokala Konsum (som säkerligen är några kronor dyrare).
Nu gillade inte min dotter jordgubbsbitarna som var i (däremot flingorna) så jag kommer inte köpa de här något mer, men jag hoppas Semper kommer ut med någon ny smak så småningom (äpple och kanel kanske).
O'boyen minskar

Det verkar som om tillverkarna av olika produkter har mer kategoriskt börjat utnyttja ett nytt sätt att höja priset på sina varor. Första gången jag märkte det var när "Varma koppen" sjönk från 4 portioner till 3 i sina askar någon gång i mitten av -90-talet. Priset på förpackningen var densamma, så konsumenterna märkte det inte så fort (om man inte var storkonsument såklart).
Det senaste jag märkte var härom dagen var när jag för en gångs skull köpte O'boy till ungarna. För några år sedan var alla förpackningar på 1 kg. Förra gången jag köpte var det 800 g, men nu när jag köpte var det 700 g. Priset; Ja det var lika skyhögt som alltid (det är ju för tusan bara socker i eländet).
Jag blir så irriterad på de här höjningarna för de är så oärliga. Ge mig en riktig prishöjning, jag kan ta det! Att dra bort innehåll och behålla priset, det är att lura konsumenterna. Många konsumenter märker faktiskt inte att det blivit mindre i förpackningen, och priset är ju detsamma så varför skulle det vara någon skillnad?
Jag skulle vilja höra tillverkarnas luddiga försvar till det här. Som vanligt kommer det handla om nya produktionsvägar, nya underleverantörer, fördyrande omkostnader, mer praktiska förpackningar för konsumenten, och säkerligen också att konsumenten EFTERLYST mindre förpackningar ("Kära Kraft Food, jag skriver till er för att höra om ni inte skulle kunna fylla min O'boypåse med MINDRE O'boy, utan att sänka priset, för jag tycker det är så jobbigt att bära hem 1 kg-förpackningar"...eller?). Detta brukar vara klassiska bortförklaringar när man inte kan stå för att man hittat ett bra sätt att tjäna mer pengar på.
tisdag, september 23, 2008
Gul paprikasoppa med knaprig pancetta

Gör så här
torsdag, augusti 28, 2008
Yoghurtbullar
Det här är perfekta mellanmålsbullar, hemma eller på picnicken. Enkla och snabba och smakar jättegott. Det är väldigt lätt att variera smakerna dessutom!
Jag brukar använda "barnyoghurt", dvs sån utan fruktbitar och lite tjockare, men det går även att använda Yoggi (eller liknande) eller naturell yoghurt om man vill det. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Man kan med fördel även göra dem grova genom att ha i grahamsmjöl, eller varför inte använda dinkelmjöl.
De vänstra på bilden är glutenfria och de är lika enkla att baka. Jag byter bara ut vetemjöl och rågsikt mot samma mängd glutenfri mix. Hälften fin och hälften grov mix.
Enligt grundreceptet ska man ha 2½ dl vätska och 1 msk bakpulver. Det tycker jag är alldeles för mycket bakpulver (det blir riktig bakpulversmak på bullarna) så jag brukar ha 1 - 2 tsk bakpulver och 1 tsk bikarbonat och det räcker bra.
Yoghurtbullar 6 st
Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 2 ½ dl fruktyoghurt och rör ihop till en lös deg. Forma med mjölade händer eller klicka ut degen till 6 bullar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200°C ca 15 min.
söndag, augusti 24, 2008
Jannikes pastagratäng

Ingredienser till köttfärsröran:
500g nötfärs
1 msk smör
Smörj en form och varva köttfärs-pasta-ostsås.
Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter.
onsdag, juli 09, 2008
Äppellåda med keso

Jättegod med vaniljglass till (gärna mjukrörd).
2 dl Keso
Skala och gröp ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Smörj och bröa en ugnssäker form. Varva äppelskivorna i formen med socker och kanel. Vispa samman Keson med ägg, grädde, mjölk och socker, och slå det över. Grädda i 200°C tills frukten är mjuk och kakan fått fin färg!
Kolapaj med röda vinbär

Döttrarna hade varit ute och plockat vinbär så det räckte till en paj. Det blev både svarta och röda vinbär och det funkade alldeles utmärkt.
Vaniljsås eller vaniljglass förhöjer smaken ytterligare.
100 g smör
Fyllning:
Gör så här:
lördag, juli 05, 2008
Jag önskar mig

Är det någon som har en assistent till övers så tar jag gärna emot den *ler*.
fredag, juni 27, 2008
English muffin

Jag gjorde dubbel sats för säkerhets skull, och det var tur det för det var gudomligt gott. Testade att göra McDonald'svariant med ägg och skinka, och en engelsk variant med skogsbärsmarmelad och ost. Lika gott båda två!
English muffin
15 g jäst
3 dl ljummen mjölk
1 msk fänkålsfrö
1 tsk salt
7.5 dl vetemjöl special
1 dl polenta
1. Värm mjölken till 37 grader och stöt fänkålsfröna i en mortel.
2. Lös upp jästen i den varma mjölken och tillsätt fänkålsfrö.
3. Tillsätt salt, vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs den i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
5. Kavla ut degen till en platta (cirka 1 ½ cm tjock).
6. Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas. Spraya varje bit med vatten (ur en sprayflaska) på bägge sidor och doppa båda sidor i polenta.
7. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
8. Värm en torr stekpanna och stek bröden på medelvärme i cirka 5 minuter på vardera sida tills de är gyllene.
Glutenfria tekakor

1 L Vatten
150 g margarin el 1 ½ dl majsolja
1 dl ljus el mörk sirap
1 dl pofiber
1 kg glutenfritt mjöl
500g glutenfritt mjöl med fibrer
1 ägg
1 burk kesella
lite salt , socker +ev brödkryddor
Använd helst assistent el elvisp.
Smält margarinet och blanda med vattnet till fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen.
Häll i marg/olja , vattnet , sirap , kryddor. Blanda. Häll sedan ner ägg , kesella , pofiber och rör om. Blanda ner mjölet. Det är bra om degen är så lös som möjligt.
Låt maskinen arbeta ca 5 min.
OBS!!! Degen ska INTE jäsas nu!!!Klicka ut på plåtar med bakplåtspapper.
Platta ut dem något.
Grädda ca 10 min i 225 grader.
onsdag, juni 11, 2008
Raspberry cupcakes

Även de här valdes ut av Paulina. Hallon i smeten och hallon i frostingen gav väldigt saftiga och sommarfräscha cupcakes.
Garnerades med hallon.
Även det här receptet kommer från A piece of cake, Leila Lindholm.
Raspberry cupcakes, 12 st
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
3 dl färska (eller frysta) hallon
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda i rivet skal och saften av en citron.
Placera pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med muffinssmet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Raspberry frosting
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1½ dl färska (eller frysta) hallon
Hallon till garnering
Rör florsocker och philadelphiaost krämigt.
Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på cupcaksen.
Garnera med hallon.
Chocolate cupcakes

Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Citronpaj med hallonmaräng

Barnen satt och tittade i min nyinköpta bok A piece of cake med Leila Lindholm och fick välja varsina recept som jag skulle baka och som de sedan skulle få ta med till dagis och fritids och bjuda personalen på.
Simone fastnade för det här receptet. Eftersom hon ska ha med det till dagis gjorde jag det i mindre formar, så ett recept blev tre små pajer istället för en stor. Jag ska baka den i en stor också, till midsommar för att se om den ser finare ut då.
Jättgott är det med citron- och hallonblandningen.
Citronpaj med hallonmaräng
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
Nyp ihop kallt tärnat smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Lemoncurd
9 citroner
4½ dl socker
150 smör
6 msk majsstärkelse
6 ägg
6 äggulor
Blanda rivet skal från nio citroner med saft från sex och koka upp med strösocker och smör.
Sila vätskan.
Blanda ut majsstärkelsen med resten av citronsaften och rör ner i den varma vätskan.
Vispa samman äggen och blanda ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Låt krämen svalna.
Hallonmaräng
3 äggvitor
saft av ½ citron
3½ dl strösocker
200 g färska hallon
Färska hallon till garnering
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut mördegen och fyll en pajform och frys.
Pensla bottnen på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så att den inte sjunker ner.
Nagga bottnen och förgrädda i ca 10 minuter. Låt det svalna.
Fyll det med lemon curd och höj ugnstemperaturen till 250 grader.
Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till en maräng i en rostfri bunke. Vispa det över ett vattenbad tills marängen blir 60 grader för att få en segare maräng.
Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker. Rör sönder hallonen med resterande strösocker (1½ dl) och vänd ner i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.
Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Garnera med hallon och pudra med florsocker.
måndag, juni 09, 2008
Rabarber under mandeltäcke

Det blev ännu en suveränt god paj, som vi åt med mjukrörd vaniljglass. Extra kul är att ena dottern som avskyr rabarber, gärna äter mina rabarberpajer...även denna.
Rabarber under mandeltäcke
0,5 st Citron
250 g Mandelmassa
1,5 msk Potatismjöl
700 g Rabarber
1,25 dl Socker
4 st Ägg
Ugn:175°C
Skölj och skär rabarbern i 4-5 cm långa bitar. Lägg dem i en smord ugnsfast form. Blanda samman socker och potatismjöl. Strö det över rabarbern. Täck med aluminiumfolie och koka rabarbern mitt i ugnen ca 15-20 min. Ta av folien när ca 10 min återstår.
Riv mandelmassan på ett rivjärn och rör ut den med ett ägg. Tillsätt 3äggulor och rivet citronskal i mandelsmeten. Vispa tills smeten är luftig.
Vispa 3 äggvitor till hårt skum. Vänd ner dem i mandelsmeten.
Rör den jämn. Bred smeten över rabarbern,grädda mitt i ugnen ca 25 min, eller tills ytan fått fin färg.
Bjud desserten med lättvispad grädde eller vaniljglass.
onsdag, juni 04, 2008
Jordgubbspaj

Det här är en variant på den beryktade Ananaspajen. Ja, enda skillnaden är ju att i den här är det jordgubbar, och det blir precis lika gott som med ananas...och med persika.
Vill du göra med ananas ska du ha 400 g krossad som får rinna av väl, eller en stor burk (800 g)konserverad persika som delas i mindre bitar. Resten är likadant som receptet nedan.
Man kan använda frysta jordgubbar (eller andra frysta bär) om man vill, men då är det väldigt viktigt att man låter dem tina och rinna av ordentligt innan man blandar i dem i smeten, annars blir det väldigt rinnigt.
Jordgubbspaj
Botten:
150 g mjukt margarin
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör ihop allt och tryck ut i en pajform. Grädda i 200°C, ca 10 minuter.
Fyllning:
1 burk Crème Fraiche
1 ägg
½ dl socker
2 msk vaniljsocker
1-1½ liter färska jordgubbar
Dela jordgubbarna i halvor (eller mindre om det är stora bär).
Rör ihop allt med en sked och vippa ner i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen i 200°C, 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
tisdag, januari 29, 2008
Balsamvinäger

Givetvis har jag använt balsamvinäger som dressing även hemma efter det.
Det finns många olika varianter av balsamvinäger och vill man inte att det ska kosta, så får man vara beredd på att man inte får någon vinäger som smakar annat än surt. Välj en som är lagrad på fat eftersom den kommer smaka mycket godare. Smakar det så kostar det, som det heter. Men; det är absolut värt det!
måndag, januari 14, 2008
Linssoppa

Hittade ett recept på linssoppa som lät riktigt gott, och det var det också.
Barnen tyckte att det såg ut som det var "geggamoja" i kastrullen, men att det ändå luktade gott.
Perfekt värmande och mustig soppa när det är lite kyligt ute.
Linsoppa 4 port
2 msk margarin eller olivolja
1 klyfta vitlök
2 gula lökar
2 potatisar
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl röda linser eller gröna linser
Salt, vitpeppar och timjan
Hacka lök och vitlök, dela potatisen i bitar. Fräs lök och vitlök i margarin i en gryta. Lägg i potatisen. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka upp. Tillsätt linser. Koka i 20 minuter för röda linser och 40 minuter för gröna. Smaksätt med lite timjan, salt och vitpeppar.
torsdag, januari 03, 2008
Paj med havregryn

4 äpplen
2 tsk kanel
2 msk socker
2 dl havregryn (ren havre om du vill ha helt glutenfritt)
1 dl mjöl (eller 60 g glutenfri mix)
1 msk socker
100 g smör
Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över socker och kanel.
Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över äppelskivorna.
Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.