torsdag, januari 03, 2008

Paj med havregryn


En mumsig smulpaj med äpplen sitter aldrig fel.
Det går snabbt att göra, så man kan börja göra den när gästerna redan är på väg.
Jag slängde ihop en åt barnen när de hade kompisar över och lekte. Det blev fika med äppelpaj och vaniljsås.
I ursprungsreceptet (det nedan) är det vetemjöl, men för att det skulle funka till alla barnen bytte jag ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mix.
Äppelpaj
4 äpplen
2 tsk kanel
2 msk socker
2 dl havregryn (ren havre om du vill ha helt glutenfritt)
1 dl mjöl (eller 60 g glutenfri mix)
1 msk socker
100 g smör

Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
Strö över socker och kanel.
Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över äppelskivorna.
Hyvla smör med en osthyvel till tunna skivor, som täcker mjölblandningen.
Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

Inga kommentarer: