onsdag, juli 09, 2008

Kolapaj med röda vinbär


Den här pajen är helt suveränt god. Den söta kolan i kombination med de syrliga vinbären.
Döttrarna hade varit ute och plockat vinbär så det räckte till en paj. Det blev både svarta och röda vinbär och det funkade alldeles utmärkt.
Vaniljsås eller vaniljglass förhöjer smaken ytterligare.
Kolapaj med röda vinbär
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
3 - 4 dl röda vinbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka ihop smör och mjöl, häll i vattnet och arbeta till en deg.
3. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Låt formen stå i kylen i ca 30 min.
4. Nagga med en gaffel och förgrädda pajen i ca 10 min.
5. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka utan lock till en simmig konsistens 20 min.
6. Lägg vinbären i pajskalet och häll över smeten.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
8. Låt pajen kallna och garnera sedan med några vinbärsklasar
Servera med vispad grädde eller glass.

Inga kommentarer: