tisdag, september 23, 2008

Gul paprikasoppa med knaprig pancetta


Den här soppan fanns med i septembernumret av tidningen Buffé. Det var det enda tilltalande receptet i hela tidningen (för en gångs skull fanns det bara ett roligt recept).
Jag brukar inte vara så jätteförtjust i mixade soppor, men det här blev gott. Inte någon favoritsoppa, men definitivt något att servera i höst när det är kulet ute.
Pancettan var slut i affären och jag orkade inte bege mig till nästa när jag handlade ingredienser som saknades, så jag knaperstekte bacon istället. Det funkade utmärkt.

Gul paprikasoppa med knaprig pancetta
4 port
1 röd lök
1 morot
1 selleristjälk
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
4 gula paprikor
4 potatisar (ca 350 g)
4 dl mjölk (3%)
1 citron
8 skivor pancetta eller bacon
olivolja till stekning
salt och peppar


Gör så här
1. Skala och finhacka lök, morot och selleri. Fräs upp hacket i en tjockbottnad kastrull med olivolja på medelvärme tills det är mjukt och har fått lite färg.
2. Häll i vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Lägg i lagerblad. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med potatisen, skalad och skuren i bitar. Låt koka i 20–25 minuter.
3. Ta bort lagerbladen. Kör alltsammans i mixer (eller använd stavmixer direkt i kastrullen).
4. Vispa upp den mixade soppan med mjölken på svag värme. Soppan får inte koka! Smaka av med lite citronjuice.
5. Lägg pancettaskivor eller bacon mellan dubbelt ofärgat hushållspapper. Kör i mikron på full effekt i 2 minuter, låt svalna. Smaka av.
6. Häll upp soppan i små skålar eller djupa tallrikar. Smula eller hacka det knapriga fläsket och strö över. Ringla över lite god olivolja.

Inga kommentarer: