onsdag, juni 11, 2008

Citronpaj med hallonmaräng


Barnen satt och tittade i min nyinköpta bok A piece of cake med Leila Lindholm och fick välja varsina recept som jag skulle baka och som de sedan skulle få ta med till dagis och fritids och bjuda personalen på.
Simone fastnade för det här receptet. Eftersom hon ska ha med det till dagis gjorde jag det i mindre formar, så ett recept blev tre små pajer istället för en stor. Jag ska baka den i en stor också, till midsommar för att se om den ser finare ut då.

Jättgott är det med citron- och hallonblandningen.

Citronpaj med hallonmaräng

Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop kallt tärnat smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Lemoncurd
9 citroner
4½ dl socker
150 smör
6 msk majsstärkelse
6 ägg
6 äggulor

Blanda rivet skal från nio citroner med saft från sex och koka upp med strösocker och smör.
Sila vätskan.
Blanda ut majsstärkelsen med resten av citronsaften och rör ner i den varma vätskan.
Vispa samman äggen och blanda ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Låt krämen svalna.

Hallonmaräng
3 äggvitor
saft av ½ citron
3½ dl strösocker
200 g färska hallon

Färska hallon till garnering
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut mördegen och fyll en pajform och frys.
Pensla bottnen på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så att den inte sjunker ner.
Nagga bottnen och förgrädda i ca 10 minuter. Låt det svalna.
Fyll det med lemon curd och höj ugnstemperaturen till 250 grader.
Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till en maräng i en rostfri bunke. Vispa det över ett vattenbad tills marängen blir 60 grader för att få en segare maräng.
Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker. Rör sönder hallonen med resterande strösocker (1½ dl) och vänd ner i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.
Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Garnera med hallon och pudra med florsocker.

Inga kommentarer: