
Mina favoritrecept hamnar här. Oftast med foto från min tallrik, eller av det jag bakat.
torsdag, mars 12, 2009
Skållade havrerutor (glutenfritt)

onsdag, februari 11, 2009
Lingonlimpa med havre (glutenfritt)

1/2 pkt jäst (25 g)
Gör så här
Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, brödkrydor och psylliumfrön. Låt svälla i 10 minuter och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Knåda ihop degen och forma den till två runda bullar. Skär tre snitt i dem och låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Grädda i 200 grader i 25 minuter.
söndag, februari 01, 2009
Tack alla!
Jag brukar kommentera alla kommentarer, men när livet rullar på i 180 så hinner jag inte! Därför skriver jag och tackar er så här istället!
Det är jättekul att få höra vad ni tycker om recepten. Provar ni dem får ni gärna skriva och berätta vad ni tyckte om smak och konsistens, speciellt vad gäller de glutenfria recepten. Jag är inte glutenintolerant själv, utan bakar åt min kräsna 6½-åriga dotter. Jag får förlita mig på hennes smaklökar och min "känsla" för konsistensen alltså. Jag försöker att provsmaka bröden, men det är ju speciell smak i och med den glutenfria mixen, så jag har faktiskt svårt att säga HUR det ska smaka. Jag litar alltså på dotterns ord istället...och såklart på ert!
Kram
/Ango
Fruktig limpa (glutenfri)

1 ägg
Smula ner jästen i en degbunke och häll över vätskan. Häll i sirapen,saltet och oljan och blanda.
måndag, januari 19, 2009
Robinsons saft

Jag föll för ett erbjudande i en butik där man fick köpa två flaskor saft, Robinsons, för 28:-. Det var nog det bästa spontanköpet jag gjort på länge!
Jag köpte två olika smaker och den ena har vi hunnit smaka, den är "apple, cherry & raspberry". Helt otroligt supergod med genomgående körsbärssmak. Detta har blivit en solklar favorit och den kommer att bli perfekt svalkare i sommar (när det förhoppningsvis kommer att vara varmt).
Jag rekommenderar verkligen den här saften!
Valnötsbröd

Dag 1:
1 1/2 dl mjöl
1 dl vatten, 37°
1 tsk strösocker
Dag 3:
1 1/2 dl mjöl
1 dl vatten, 37°
Dag 4:
1 dl mjöl
1 dl vatten, 37°
Gör så här:
Dag 1: Blanda mjöl, vatten och socker i en skål och vispa om. Täck skålen med plastfolie eller en fuktig duk och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen.
Dag 2: Tillsätt mjöl och vatten och vispa om i skålen. Täck över och låt stå ett dygn.
Dag 4: Surdegen är klar. Använd så mycket du behöver, fyll sedan på med mjöl och vatten och förvara i en glasburk med tättslutande lock i kylen. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4.
Tips! Surdegen förvaras i kyl när den är klar, lämpligast i en glasburk med tättslutande lock. Därefter matas den varje vecka med nytt vatten och mjöl för att hållas vid liv. När det blir för mycket i burken, ge bort en del eller frys in i fryspåse!
Valnötsbröd
Det här behövs till 2 bröd:
5 dl vatten
10 1/2 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl surdeg av rågmjöl
1/2 msk brödsirap
7 g jäst
1 msk salt
150 g valnötskärnor
Ugn: 250° och 200°
Gör så här:
1. Häll vatten, vetemjöl, rågmjöl, surdeg, sirap och jäst i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokarna, ca 10 minuter.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
3. Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta, ca 1 timme.
4. Klipp små jack i bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk temperaturen direkt till 200°. Grädda bröden, ca 35 minuter.
5. Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.
Tips! Använd solroskärnor istället för valnötskärnor, om du föredrar det. Knaprig yta får du också genom att spraya vatten på brödet i slutet av gräddningen.
lördag, december 27, 2008
Bröd med kesella (glutenfritt)

måndag, december 08, 2008
Barnvänliga pannkakor (glutenfria)
Pannkakor med vaniljsmak
25 g margarin
6 dl mjölk
150 g glutenfri mix (eller gärna 100 g grov mix och 50 g fin mix)
3 ägg
1 msk vaniljsocker (eller så mycket man nu vill ha)
Vispa ägg och hälften av mjölken.
Smält smöret och häll ner i smeten. Tillsätt vaniljsockret och mjölmixen. Vispa så smeten bli slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa.
söndag, november 09, 2008
Favoritlimpa (glutenfritt)
lördag, november 01, 2008
Chokladbollar

Chokladbollar, 30 st
100 g smör
Gör så härSmält smöret och låt puttra en kort stund.Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.
onsdag, oktober 22, 2008
Varm choklad-klubbor

Jag hade inte testat detta innan, men tyckte att det lät väldigt gott. Väl värt att testa för en som tycker att O'boy är bland det sötaste som finns, och istället gärna vill ha riktigt mörk choklad.

200 g mörk choklad (vit- eller ljus choklad fungerar också)
Till servering
Varm mjölk
Hacka chokladen, koka upp grädden med honung och slå den över chokladen i en bunke.
Mixa till en slät massa och rör ner smöret till en jämn smet.
Fördela smeten i iskubsformar och låt chokladen stelna lite innan du sätter i tex glasspinnar, låt chokladen stelna över natten
När suget sätter in värmer du en härligt varm kopp mjölk, rör ut chokladen och njuter!
Tips: Man kan mycket väl smaksätta chokladen med tex kanel, likör, chili, kardemumma, apelsin, whisky, stjärnanis eller vad man nu skulle vilja ha i- testa dig fram!
Följ min blogg med bloggkoll
Brunkans långa

Brödet blir väldigt, väldigt gott, och det här kommer att vara en av de nya favoriterna här hemma.

Huvuddeg:
1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
3. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter. Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan.
4. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.
5. Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur.
6. När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.
7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna matlagningstermometer). Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.
lördag, oktober 18, 2008
Långpannebröd - glutenfritt

Receptet går att variera så det passar allas smak. Själv valde jag att inte ha i några kryddor, då dottern föredrar okryddat, sött bröd. Hade i lite strösocker för jäsningen och sötmans skull (sirap är att föredra, men den var slut hemma). Vill man kan man krydda brödet som man vill och gärna lägga till nötetr, frön eller torkad frukt efter smak.
Långpannebröd
50 g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker/sirap
1 msk Husk
1 tsk bikarbonat (endast som jäshjälp och kan uteslutas om man vill)
600 g mjölmix (jag tog hälften fin och hälften grov)
Pensla en långpanna med olja/smör och "mjöla" den. Jag använde Polenta för lite extra sötma till brödet.
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli 37° C. Häll saltet över jästen.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker och husk. Låt svälla ca 10 min.
Blanda ner bikarbonat i mjölmixen och rör ner i degspadet. Arbeta degen i assistent, matberedare eller med elvisp i några minuter. Häll över i långpannan och platta ut degen så den täcker hela plåten (använd t ex en degskrapa som du spolar i varmt vatten så degen inte kladdar fast).
Låt jäsa ca 45 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, 12-14 minuter.
söndag, oktober 05, 2008
Stekpannebröd - glutenfritt

Brödet passar jättebra till tacos och som tunnbröd. Degen lämpar sig också att använda som pinnbröd om man ska grilla över öppen eld.
En lättarbetad deg som går att kavla och få relativt tunt och grädda i torr stekpanna.
lördag, september 27, 2008
Flakes & Red Berries

Semper har gett ut nya flingor, glutenfria, och jag måse säga att jag är imponerad av produkten (jag som inte ens är glutenintolerant).
Flingorna är gjorda av ris och majs, och är därför söta och spröda. Till det finns det STORA bitar frystorkade jordgubbar, som i sig är lite surare i smaken. En alldeles perfekt avvägning.
Det som imponerade allra mest på mig var att det var STORA bitar jordgubbar och det var MÅNGA bitar. Jag förväntade mig att hitta någon rosa/röd smula i botten...
Tyvärr finns det ju något negativt med flingorna, och som ALLTID när det gäller glutenfritt är det ju priset! Förpackningen är på 300 g och jag betalade 42:90 på mitt lokala Konsum (som säkerligen är några kronor dyrare).
Nu gillade inte min dotter jordgubbsbitarna som var i (däremot flingorna) så jag kommer inte köpa de här något mer, men jag hoppas Semper kommer ut med någon ny smak så småningom (äpple och kanel kanske).
O'boyen minskar

Det verkar som om tillverkarna av olika produkter har mer kategoriskt börjat utnyttja ett nytt sätt att höja priset på sina varor. Första gången jag märkte det var när "Varma koppen" sjönk från 4 portioner till 3 i sina askar någon gång i mitten av -90-talet. Priset på förpackningen var densamma, så konsumenterna märkte det inte så fort (om man inte var storkonsument såklart).
Det senaste jag märkte var härom dagen var när jag för en gångs skull köpte O'boy till ungarna. För några år sedan var alla förpackningar på 1 kg. Förra gången jag köpte var det 800 g, men nu när jag köpte var det 700 g. Priset; Ja det var lika skyhögt som alltid (det är ju för tusan bara socker i eländet).
Jag blir så irriterad på de här höjningarna för de är så oärliga. Ge mig en riktig prishöjning, jag kan ta det! Att dra bort innehåll och behålla priset, det är att lura konsumenterna. Många konsumenter märker faktiskt inte att det blivit mindre i förpackningen, och priset är ju detsamma så varför skulle det vara någon skillnad?
Jag skulle vilja höra tillverkarnas luddiga försvar till det här. Som vanligt kommer det handla om nya produktionsvägar, nya underleverantörer, fördyrande omkostnader, mer praktiska förpackningar för konsumenten, och säkerligen också att konsumenten EFTERLYST mindre förpackningar ("Kära Kraft Food, jag skriver till er för att höra om ni inte skulle kunna fylla min O'boypåse med MINDRE O'boy, utan att sänka priset, för jag tycker det är så jobbigt att bära hem 1 kg-förpackningar"...eller?). Detta brukar vara klassiska bortförklaringar när man inte kan stå för att man hittat ett bra sätt att tjäna mer pengar på.
tisdag, september 23, 2008
Gul paprikasoppa med knaprig pancetta

Gör så här
torsdag, augusti 28, 2008
Yoghurtbullar
Det här är perfekta mellanmålsbullar, hemma eller på picnicken. Enkla och snabba och smakar jättegott. Det är väldigt lätt att variera smakerna dessutom!
Jag brukar använda "barnyoghurt", dvs sån utan fruktbitar och lite tjockare, men det går även att använda Yoggi (eller liknande) eller naturell yoghurt om man vill det. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Man kan med fördel även göra dem grova genom att ha i grahamsmjöl, eller varför inte använda dinkelmjöl.
De vänstra på bilden är glutenfria och de är lika enkla att baka. Jag byter bara ut vetemjöl och rågsikt mot samma mängd glutenfri mix. Hälften fin och hälften grov mix.
Enligt grundreceptet ska man ha 2½ dl vätska och 1 msk bakpulver. Det tycker jag är alldeles för mycket bakpulver (det blir riktig bakpulversmak på bullarna) så jag brukar ha 1 - 2 tsk bakpulver och 1 tsk bikarbonat och det räcker bra.
Yoghurtbullar 6 st
Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 2 ½ dl fruktyoghurt och rör ihop till en lös deg. Forma med mjölade händer eller klicka ut degen till 6 bullar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200°C ca 15 min.
söndag, augusti 24, 2008
Jannikes pastagratäng

Ingredienser till köttfärsröran:
500g nötfärs
1 msk smör
Smörj en form och varva köttfärs-pasta-ostsås.
Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter.
onsdag, juli 09, 2008
Äppellåda med keso

Jättegod med vaniljglass till (gärna mjukrörd).
2 dl Keso
Skala och gröp ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Smörj och bröa en ugnssäker form. Varva äppelskivorna i formen med socker och kanel. Vispa samman Keson med ägg, grädde, mjölk och socker, och slå det över. Grädda i 200°C tills frukten är mjuk och kakan fått fin färg!