torsdag, mars 12, 2009

Skållade havrerutor (glutenfritt)


Det här var ett lätt-, men inte snabb-, bakat bröd. Degen ska jäsa 2x40 minuter och gräddas i 20-25 minuter, vilket är lite tidskrävande.
Brödet fick godkänt av döttrarna (eftersom jag hade hoppat över brödkryddorna, som de inte tycker om, och använt fin mjölmix istället för grov), men själv vill jag modifiera receptet till nästa gång. Det var lite smuligt för att vara ett nybakat bröd, så ett ägg i degen lindrar det. Det jäste dåligt, så 1 tsk bikarbonat fixar till det.
Jag använde endast drygt 10 dl mix, och hade inte kunnat drömma om att försöka få ner de sista två. Min deg var inte speciellt kladdig, utan gick att knåda utan besvär. Mängden mix beror såklart på vilket fabrikat man använder, och jag använde den här gången Finax fina mix.
Receptet kommer ursprungligen från Mixwell.

Skållade havrerutor (ca 20 st)
4 dl havre (helst ren havre)
25 g margarin
4 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
2 msk mörk sirap
50 g jäst för söta degar
12 dl Mörkt basmjöl eller Solrosbrödsmix

Häll i havregrynen i en bunke. Lägg i margarinet och slå över kokande vatten. Låt stå och svälla ca 5-10 min.
Rör i kallt vatten, salt, brödkryddor och sirap. Smula ner jästen och rör om.
Tillsätt det mesta av mjölmixen och arbeta degen tills den blir smidig, ca 5 min med maskin och lite mer för hand.
Låt degen jäsa under duk ca 40 min Tag upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och platta sedan ut den på smort bakplatspapper i en långpanna. Skär 20 rutor.
Pensla med vatten och strö över havregryn (platta gärna till ovanpå grynen så att de fastnar lite).
Låt jäsa under duk i 40 min. Skåra rutorna igen om det behövs. Sätt ugnen på 250° och sätt in plåten och sänk värmen till 225°. Grädda brödet i 20-25 min.

onsdag, februari 11, 2009

Lingonlimpa med havre (glutenfritt)


Jag ville testa något nytt bröd att baka, och tittade in på Sempers hemsida för att se om jag kunde hitta något nytt som verkade lovande, och det gjorde jag.
Ett lingonbröd med havre lät som något min dotter skulle gilla. Hon gillar Waxholmslimpan som det är lingonsylt i, och hennes absoluta favoritbröd är Småfranska som det är havre i.
Den här degen blir väldigt bra. Den är knådbar utan att man blir allt för kladdig efteråt.
Jag valde att göra två runda bröd som det stod i receptet, men nästa gång kommer jag att göra portionsbröd istället, och grädda dem lite kortare tid i ugnen (10-12 minuter). Av de runda bröden fick jag ut ca 8 skivor bröd på varje, så det var ganska små bröd.
Lite ändringar gjorde jag i receptet för att falla dottern riktigt i smaken. Jag skippade brödkryddorna, och så valde jag att ha både grov och fin mix i brödet (50/50).

Lingonlimpa med havre
1/2 pkt jäst (25 g)
3 1/2 dl vatten, 37 grader
2 msk olja
2 dl Semper Rena havregryn
1 msk psylliumfrön (Fiberhusk)
1 dl lingonsylt1/2 msk brödkryddor
1 tsk salt
1 pkt/500 g Semper Mix med fiber (spara 1 dl till utbakning)

Gör så här
Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, brödkrydor och psylliumfrön. Låt svälla i 10 minuter och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Knåda ihop degen och forma den till två runda bullar. Skär tre snitt i dem och låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Grädda i 200 grader i 25 minuter.

söndag, februari 01, 2009

Tack alla!

Jag har fått massor av kommentarer från er om att ni gillar innehållet i bloggen! TACK! Det värmer att veta att det finns någon/några som gillar den och som får nytta av det som står.
Jag brukar kommentera alla kommentarer, men när livet rullar på i 180 så hinner jag inte! Därför skriver jag och tackar er så här istället!

Det är jättekul att få höra vad ni tycker om recepten. Provar ni dem får ni gärna skriva och berätta vad ni tyckte om smak och konsistens, speciellt vad gäller de glutenfria recepten. Jag är inte glutenintolerant själv, utan bakar åt min kräsna 6½-åriga dotter. Jag får förlita mig på hennes smaklökar och min "känsla" för konsistensen alltså. Jag försöker att provsmaka bröden, men det är ju speciell smak i och med den glutenfria mixen, så jag har faktiskt svårt att säga HUR det ska smaka. Jag litar alltså på dotterns ord istället...och såklart på ert!

Kram
/Ango

Fruktig limpa (glutenfri)


Ännu en improviserad limpa som dottern gillade.
Den här är lite sötare i smaken och påminner mer om en limpa. Fruktigheten från juicen går igenom och ger lite extra smak.
Ägget och Husken i brödet gör att det inte smular så mycket, inte ens när det är ett par dagar gammalt.
Fruktig limpa
50 g jäst
1,5 dl apelsinjuice (inte koncentrerad)
3 dl vatten
1/2 tsk salt
2 msk brödsirap
0,5 dl neutral olja eller smält/flytande margarin
1 msk Husk
1 ägg
200 g grov mix
300 g fin mix
Blanda juice och vatten så det blir 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och häll över vätskan. Häll i sirapen,saltet och oljan och blanda.
Häll i Husken och låt det svälla i ca 10 minuter.
Knäck i ägget och blanda ner mjölmixen.
Häll degen (som ska vara lös och kladdig) i en smord form som rymmer 1½-2 liter. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 25-30 minuter.
Låt svalna under duk om du inte vill ha en "hård" yta.

måndag, januari 19, 2009

Robinsons saft



Jag föll för ett erbjudande i en butik där man fick köpa två flaskor saft, Robinsons, för 28:-. Det var nog det bästa spontanköpet jag gjort på länge!
Jag köpte två olika smaker och den ena har vi hunnit smaka, den är "apple, cherry & raspberry". Helt otroligt supergod med genomgående körsbärssmak. Detta har blivit en solklar favorit och den kommer att bli perfekt svalkare i sommar (när det förhoppningsvis kommer att vara varmt).
Jag rekommenderar verkligen den här saften!

Valnötsbröd


För första gången i mitt liv har jag bakat ett bröd på surdeg. Måste säga att jag fick mersmak. Det är inte alls komplicerat eller så och resultatet är toppen!
Jag valde ett recept som fanns med i Hemmets journal (nummer 4 som utkom den 15 januari 2009). Recepten finns även på deras hemsida där jag kopierat recepten hit. Det finns flera spännande recept på surdegsbröd på sidan som ska testas.
Jag var lite tveksam till degen när jag hade gjort den eftersom degen var väldigt "stabbig" och inte alls följsam. Det kändes som en kompakt glutenfri deg, utan glutentrådar. Trots den kompakta och stabbiga degen blev det ett väldigt saftigt och gott bröd, med utsökt smak av råg och valnötter.
Jag gjorde surdeg på rågsikt, och det gick bra.

Grundsurdeg med vetemjöl eller rågmjöl
Dag 1:
1 1/2 dl mjöl
1 dl vatten, 37°
1 tsk strösocker
Dag 3:
1 1/2 dl mjöl
1 dl vatten, 37°
Dag 4:
1 dl mjöl
1 dl vatten, 37°

Gör så här:
Dag 1:
Blanda mjöl, vatten och socker i en skål och vispa om. Täck skålen med plastfolie eller en fuktig duk och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen.
Dag 2: Tillsätt mjöl och vatten och vispa om i skålen. Täck över och låt stå ett dygn.
Dag 4: Surdegen är klar. Använd så mycket du behöver, fyll sedan på med mjöl och vatten och förvara i en glasburk med tättslutande lock i kylen. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4.
Tips! Surdegen förvaras i kyl när den är klar, lämpligast i en glasburk med tättslutande lock. Därefter matas den varje vecka med nytt vatten och mjöl för att hållas vid liv. När det blir för mycket i burken, ge bort en del eller frys in i fryspåse!

Valnötsbröd
Det här behövs till 2 bröd:
5 dl vatten
10 1/2 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
1 1/2 dl surdeg av rågmjöl
1/2 msk brödsirap
7 g jäst
1 msk salt
150 g valnötskärnor
Ugn: 250° och 200°

Gör så här:
1. Häll vatten, vetemjöl, rågmjöl, surdeg, sirap och jäst i degbunken till köksmaskinen och arbeta degen med degkrokarna, ca 10 minuter.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
3. Tillsätt valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta, ca 1 timme.
4. Klipp små jack i bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk temperaturen direkt till 200°. Grädda bröden, ca 35 minuter.
5. Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.
Tips! Använd solroskärnor istället för valnötskärnor, om du föredrar det. Knaprig yta får du också genom att spraya vatten på brödet i slutet av gräddningen.

lördag, december 27, 2008

Bröd med kesella (glutenfritt)


Det visade sig att jag glömt att baka glutenfritt bröd och frukosten skulle snart ätas. Bara att "slänga" ihop ett bröd med andra ord. Gjorde som vanligt, lite på en höft, och fick ihop ett stort bröd som föll dottern i smaken. Lite smuligt blev det, ska testa med 1 msk Fiberhusk i det nästa gång, men det är fortfarande helt acceptabelt.
Bröd med Kesella
50 g jäst
4 dl vatten
1½ dl Kesella lätt
1 msk honung
1 ägg
ca 650 g glutenfri mjölmix
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet som du värmt till 37 grader. Låt jästen lösas upp.
Blanda ner kesella, honung och ägg. Sist mjölmixen.
Häll upp i en form som rymmer minst 2 liter. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Lägg lite foliepapper över brödet om det blir för mörkt.

måndag, december 08, 2008

Barnvänliga pannkakor (glutenfria)

Mina barn älskar vanligtvis pannkakor, men jag tror de föråt sig på det ett tag. Jag fick ett tips från en pappa till en dagiskompis till barnen att han alltid hade i lite marzanpulver i sin smet, och då åt ungarna som aldrig förr. Såklart var det tvunget att testas, fast med vaniljsocker istället (äkta vaniljsocker, inte vanillin pulver). Jag serverade barnen och såklart var det väldigt, väldigt gott.

Pannkakor med vaniljsmak
25 g margarin
6 dl mjölk
150 g glutenfri mix (eller gärna 100 g grov mix och 50 g fin mix)
3 ägg
1 msk vaniljsocker (eller så mycket man nu vill ha)

Vispa ägg och hälften av mjölken.
Smält smöret och häll ner i smeten. Tillsätt vaniljsockret och mjölmixen. Vispa så smeten bli slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa.

söndag, november 09, 2008

Favoritlimpa (glutenfritt)


Det glutenfria brödet som Simone gillar, tycker jag känns så trist och tjatigt. Det är samma recept gång på gång. Så bakar jag ju inte till resten av familjen så varför skulle jag nöja mig med det åt henne.
Nu har jag experimenterat en del, och efter senaste gången blev det visst ett bröd fröken gillade väldigt, väldigt mycket. Det är enkelt att göra och det blir ett smulfritt bröd som är mjukt och saftigt.
Nu har hon begärt att jag ska fortsätta baka detta bröd, och eftersom allt i receptet var "på en höft" så är det lika bäst att skriva ner receptet så jag har en chans att minnas det till senare. Kanske är det någon mer som gillar det dessutom. Oftast är det bröden och maten som är rena experiment som blir de stora favoriterna.

Favoritlimpa, 1 stort bröd
6 dl vatten
0,75 dl matolja
50 g jäst
2 msk honung
1½ msk Fiberhusk
ca 500 g glutenfri mjölmix (gärna hälften grov)
Värm vattnet till 37°C. Häll i matoljan och häll över den smulade jästen i en degbunke. Lös upp jästen och tillsätt sedan honung. Rör ut honungen i degvätskan och rör sedan ner fiberhusken. Låt skalen svälla i ca 10 min.
Häll över mjölmixen och vispa noga, eller arbeta i maskin, 5 minuter.
Olja en form (2-2½ liter) och häll i degen (ska vara lös). Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur.
Grädda mitt i ugnen i 200°C, ca 30 minuter. Efter 25 minuter kan du kolla så bröden inte blir för mörka på ytan.
Låt brödet svalna under duk.
Skiva gärna brödet och frys in det skivat.

lördag, november 01, 2008

Chokladbollar


Till dagens kalas gjorde vi det enkelt med glass maränger, frukt, grädde, sås, strössel och så givetvis chokladbollar som alla ungar brukar gilla! Perfekt måltid för att fixa hyperaktiva barn ;).
Chokladbollar kan inte göras på så himla många vis, men jag hittade på Icas hemsida ett recept där man smälter smöret först. Nytt för mig, och väl värt att testa! Jättegott det också, men det är svårt att hitta chokladbollar som inte är goda, förstås.
Jag valde att skippa kakaon och ha i dubbel mängd O'boy istället (mer socker ;)).

Chokladbollar, 30 st
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering

Gör så härSmält smöret och låt puttra en kort stund.Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.

onsdag, oktober 22, 2008

Varm choklad-klubbor

Det "nya" är att göra varm choklad emd hjälp av en chokladbit på en glasspinne som man sätter i varm mjölk.
Jag hade inte testat detta innan, men tyckte att det lät väldigt gott. Väl värt att testa för en som tycker att O'boy är bland det sötaste som finns, och istället gärna vill ha riktigt mörk choklad.
Receptet på det här hittade jag hos Marias kakburk, en blogg där man hittar massor av godsaker!
Jag smaksatte min choklad med apelsinskal och saft, och jag använde mörk choklad med 70% kakao.
Chokladsmeten hällde jag ner i iskubsfack och ställde in i frysen. Kuberna blir relativt små, men en sådan räcker till en mugg med 2,5 dl mjölk.
En provsmaken av chokladen gav den klart godkänt! Det här var jättegott, och det kommer att drickas under den ruggiga hösten här hemma!

Chokladsmet (varm choklad-klubbor)
200 g mörk choklad (vit- eller ljus choklad fungerar också)
1 1/4 dl grädde
1½ msk honung
25 g osaltat smör

Till servering
Varm mjölk

Hacka chokladen, koka upp grädden med honung och slå den över chokladen i en bunke.
Mixa till en slät massa och rör ner smöret till en jämn smet.
Fördela smeten i iskubsformar och låt chokladen stelna lite innan du sätter i tex glasspinnar, låt chokladen stelna över natten
När suget sätter in värmer du en härligt varm kopp mjölk, rör ut chokladen och njuter!

Tips: Man kan mycket väl smaksätta chokladen med tex kanel, likör, chili, kardemumma, apelsin, whisky, stjärnanis eller vad man nu skulle vilja ha i- testa dig fram!


Följ min blogg med bloggkoll

Brunkans långa



Det här brödet hittade jag av en slump när jag var inne och kikade i en annan blogg; Pain de Martin. Jag tyckte att det lät väldigt gott och tänkte prova på det.

Brödet tar tid att baka, men det är inget svår eller krångligt, utan det sköter sig i princip helt självt.
Brödet blir väldigt, väldigt gott, och det här kommer att vara en av de nya favoriterna här hemma.

Brunkans Långa 2 bröd
Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl
10 g jäst

Huvuddeg:
750 g vetemjöl special ellerManitoba Cream (12–13 dl)
25 g (2 msk) honung
100 g mörkt muscovadosocker (cirka 1 1/4 dl)
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt (cirka 1 msk)

1. Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
3. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter. Degen skall vara ganska ”vek” och lite glansig på ytan.
4. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.
5. Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 x 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterligare 1, 5–2 timmar i rumstemperatur.
6. När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.
7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna matlagningstermometer). Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.
8. Förvara i kökshandduk i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa.

lördag, oktober 18, 2008

Långpannebröd - glutenfritt

Tog ett recept på brytbröd och ändrade lite så det blev ett gott långpannebröd istället.
Receptet går att variera så det passar allas smak. Själv valde jag att inte ha i några kryddor, då dottern föredrar okryddat, sött bröd. Hade i lite strösocker för jäsningen och sötmans skull (sirap är att föredra, men den var slut hemma). Vill man kan man krydda brödet som man vill och gärna lägga till nötetr, frön eller torkad frukt efter smak.


Långpannebröd
50 g jäst
100 g smör/margarin
6 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk socker/sirap
1 msk Husk
1 tsk bikarbonat (endast som jäshjälp och kan uteslutas om man vill)
600 g mjölmix (jag tog hälften fin och hälften grov)

Pensla en långpanna med olja/smör och "mjöla" den. Jag använde Polenta för lite extra sötma till brödet.

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli 37° C. Häll saltet över jästen.
Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker och husk. Låt svälla ca 10 min.
Blanda ner bikarbonat i mjölmixen och rör ner i degspadet. Arbeta degen i assistent, matberedare eller med elvisp i några minuter. Häll över i långpannan och platta ut degen så den täcker hela plåten (använd t ex en degskrapa som du spolar i varmt vatten så degen inte kladdar fast).
Låt jäsa ca 45 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225°C, 12-14 minuter.

söndag, oktober 05, 2008

Stekpannebröd - glutenfritt


Det här är en favorit i repris. Stekpannebrödet finns redan med i bloggen, men utan bild. Kom på att jag hade bakat det, så jag kunde ju passa på att lägga in en bild på det också.
Det här är ett bröd som dottern gillar. Det är ganska sött i smaken, kanske därför hon gillar det så mycket.
Brödet passar jättebra till tacos och som tunnbröd. Degen lämpar sig också att använda som pinnbröd om man ska grilla över öppen eld.
En lättarbetad deg som går att kavla och få relativt tunt och grädda i torr stekpanna.

Stekpannebröd
6 dl filmjölk eller mild yoghurt
1,5 dl sirap
5 tsk bakpulver
2 tsk salt
1,1 kg Finax mjölmix (röd) (Sempers mix funkar också bra)
1. Blanda alla ingredienser i en assistent och kör tills degen inte är kladdig.Låt degen vila 5-10 min. Har man ingen assistent går det bra med elvisp (låghastighet). Utan någon form av elektrisk apparat är det svårt eftersom degenblir väldigt kladdig, ibland kan man behöva tillsätta något mera mjöl, gör det vid utkavlingen i så fall...för mycket mjöl ger torrt bröd dock.
2. Knåda degen och dela i mindre bitar som kavlas ut med kruskavel på mjölat bakbord.Jag brukar kavla degen väldigt tunt så att det blir hårt tunnbröd eftersom jag tycker att det är godast. Desto tunnare desto godare.
3. Grädda i torr stekpanna (OBS inget fett) eller direkt på den största spisplattan tills det fått önskad färg.
Ett tips är att byta ut hälften av mjölet till en grovare variant så får man med lite fibrer också.

lördag, september 27, 2008

Flakes & Red Berries


Semper har gett ut nya flingor, glutenfria, och jag måse säga att jag är imponerad av produkten (jag som inte ens är glutenintolerant).
Flingorna är gjorda av ris och majs, och är därför söta och spröda. Till det finns det STORA bitar frystorkade jordgubbar, som i sig är lite surare i smaken. En alldeles perfekt avvägning.
Det som imponerade allra mest på mig var att det var STORA bitar jordgubbar och det var MÅNGA bitar. Jag förväntade mig att hitta någon rosa/röd smula i botten...

Tyvärr finns det ju något negativt med flingorna, och som ALLTID när det gäller glutenfritt är det ju priset! Förpackningen är på 300 g och jag betalade 42:90 på mitt lokala Konsum (som säkerligen är några kronor dyrare).

Nu gillade inte min dotter jordgubbsbitarna som var i (däremot flingorna) så jag kommer inte köpa de här något mer, men jag hoppas Semper kommer ut med någon ny smak så småningom (äpple och kanel kanske).

O'boyen minskar


Det verkar som om tillverkarna av olika produkter har mer kategoriskt börjat utnyttja ett nytt sätt att höja priset på sina varor. Första gången jag märkte det var när "Varma koppen" sjönk från 4 portioner till 3 i sina askar någon gång i mitten av -90-talet. Priset på förpackningen var densamma, så konsumenterna märkte det inte så fort (om man inte var storkonsument såklart).

Det senaste jag märkte var härom dagen var när jag för en gångs skull köpte O'boy till ungarna. För några år sedan var alla förpackningar på 1 kg. Förra gången jag köpte var det 800 g, men nu när jag köpte var det 700 g. Priset; Ja det var lika skyhögt som alltid (det är ju för tusan bara socker i eländet).

Jag blir så irriterad på de här höjningarna för de är så oärliga. Ge mig en riktig prishöjning, jag kan ta det! Att dra bort innehåll och behålla priset, det är att lura konsumenterna. Många konsumenter märker faktiskt inte att det blivit mindre i förpackningen, och priset är ju detsamma så varför skulle det vara någon skillnad?
Jag skulle vilja höra tillverkarnas luddiga försvar till det här. Som vanligt kommer det handla om nya produktionsvägar, nya underleverantörer, fördyrande omkostnader, mer praktiska förpackningar för konsumenten, och säkerligen också att konsumenten EFTERLYST mindre förpackningar ("Kära Kraft Food, jag skriver till er för att höra om ni inte skulle kunna fylla min O'boypåse med MINDRE O'boy, utan att sänka priset, för jag tycker det är så jobbigt att bära hem 1 kg-förpackningar"...eller?). Detta brukar vara klassiska bortförklaringar när man inte kan stå för att man hittat ett bra sätt att tjäna mer pengar på.

tisdag, september 23, 2008

Gul paprikasoppa med knaprig pancetta


Den här soppan fanns med i septembernumret av tidningen Buffé. Det var det enda tilltalande receptet i hela tidningen (för en gångs skull fanns det bara ett roligt recept).
Jag brukar inte vara så jätteförtjust i mixade soppor, men det här blev gott. Inte någon favoritsoppa, men definitivt något att servera i höst när det är kulet ute.
Pancettan var slut i affären och jag orkade inte bege mig till nästa när jag handlade ingredienser som saknades, så jag knaperstekte bacon istället. Det funkade utmärkt.

Gul paprikasoppa med knaprig pancetta
4 port
1 röd lök
1 morot
1 selleristjälk
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 lagerblad
4 gula paprikor
4 potatisar (ca 350 g)
4 dl mjölk (3%)
1 citron
8 skivor pancetta eller bacon
olivolja till stekning
salt och peppar


Gör så här
1. Skala och finhacka lök, morot och selleri. Fräs upp hacket i en tjockbottnad kastrull med olivolja på medelvärme tills det är mjukt och har fått lite färg.
2. Häll i vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Lägg i lagerblad. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med potatisen, skalad och skuren i bitar. Låt koka i 20–25 minuter.
3. Ta bort lagerbladen. Kör alltsammans i mixer (eller använd stavmixer direkt i kastrullen).
4. Vispa upp den mixade soppan med mjölken på svag värme. Soppan får inte koka! Smaka av med lite citronjuice.
5. Lägg pancettaskivor eller bacon mellan dubbelt ofärgat hushållspapper. Kör i mikron på full effekt i 2 minuter, låt svalna. Smaka av.
6. Häll upp soppan i små skålar eller djupa tallrikar. Smula eller hacka det knapriga fläsket och strö över. Ringla över lite god olivolja.

torsdag, augusti 28, 2008

Yoghurtbullar


Det här är perfekta mellanmålsbullar, hemma eller på picnicken. Enkla och snabba och smakar jättegott. Det är väldigt lätt att variera smakerna dessutom!

Jag brukar använda "barnyoghurt", dvs sån utan fruktbitar och lite tjockare, men det går även att använda Yoggi (eller liknande) eller naturell yoghurt om man vill det. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Man kan med fördel även göra dem grova genom att ha i grahamsmjöl, eller varför inte använda dinkelmjöl.

De vänstra på bilden är glutenfria och de är lika enkla att baka. Jag byter bara ut vetemjöl och rågsikt mot samma mängd glutenfri mix. Hälften fin och hälften grov mix.

Enligt grundreceptet ska man ha 2½ dl vätska och 1 msk bakpulver. Det tycker jag är alldeles för mycket bakpulver (det blir riktig bakpulversmak på bullarna) så jag brukar ha 1 - 2 tsk bakpulver och 1 tsk bikarbonat och det räcker bra.

Yoghurtbullar 6 st
Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 2 ½ dl fruktyoghurt och rör ihop till en lös deg. Forma med mjölade händer eller klicka ut degen till 6 bullar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200°C ca 15 min.

söndag, augusti 24, 2008

Jannikes pastagratäng






Det här blev en kanongod pastagratäng som hela familjen gillade. Även barnen som annars är ganska kinkiga på mat som redan är ihopblandad brukar de peta i, men det här tyckte de var väldigt gott.

Jag gjorde en liten ugnsform med glutenfri pasta till ena dottern. I och med hennes glutenintolerans gör jag heller ingen bottenredning till ostsåsen enligt receptet, utan gör en vanlig toppredning med Maizena innan jag slänger ner osten. Funkar precis lika bra!


Jannikes pastagratäng med chili
Ingredienser till köttfärsröran:
500g nötfärs
1 röd chilifrukt, mellanstl
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
2 msk tomatpuré
1 ask körsbärstomater
1 msk torkad oregano
salt
vitpeppar
smör till stekning

Ingredienser till ostsåsen:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 kula grovt riven mozarella
salt
vitpeppar

500g pennepasta

1. Stek färsen på hög värme tills den fått fin färg. Mosa noga.
2. Strimla chilin, hacka lök - blanda i färsen. I med vitlök och resten av ingredienserna(dela gärna körsbärstomaterna i två delar).
3. Koka pastan
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Gör ostsåsen: smält smör - vispa i mjöl - mjölk+grädde - koka upp under omrörning.Blanda ner osten. Salta och peppra.
Smörj en form och varva köttfärs-pasta-ostsås.
Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter.

glutenfri pastagratäng

onsdag, juli 09, 2008

Äppellåda med keso


Det här är en lite annorlunda variant av äppellåda/paj, men väldigt god. Den känns något "nyttigare" och matigare med keson i.
Jättegod med vaniljglass till (gärna mjukrörd).
Jag valde att inte bröa formen (vilket funkade fint ändå) och fick på så vis lådan att vara helt glutenfri.
Äppellåda med keso
4 port
4 äpplen
smör
ströbröd
socker
kanel

2 dl Keso
2 ägg
½ dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk socker

Skala och gröp ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Smörj och bröa en ugnssäker form. Varva äppelskivorna i formen med socker och kanel. Vispa samman Keson med ägg, grädde, mjölk och socker, och slå det över. Grädda i 200°C tills frukten är mjuk och kakan fått fin färg!