Hittade ett recept på Dinkelfrallor som lät jättegott och skulle baka det.
När jag höll på att sätta degen upptäckte jag att morötterna var slut och hade ingen lust att slita ut tre ungar för att springa till affären för att köpa morötter. Improviserade istället och rev ett stort äpple grovt, hällde i ett par teskedar kanel och slängde i ett gäng russin istället, och det blev ett MYCKET lyckat resultat.
Dinkelfrallor, 16-20 stycken
5 dl vatten
½ pkt jäst
½ dl solroskärnor
1 msk olivolja
1 msk honung
½ msk salt
2 rivna morötter
2 ½ dl havre
2 ½ dl fullkornsdinkel
9-10 dl siktad dinkel
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Häll i alla blöta ingredienser i vattnet, tillsätt havregrynen och låt dem svälla en stund.Blanda de båda mjölsorterna i degbunken tillsammans med salt. Gör en grop i mitten och häll ner vätskan. Rör runt i degvätskan och dra med mjölet pö om pö. Degen ska vara kladdigare än när man bakar med vetemjöl, då blir brödet saftigt. Låt degen jäsa under handuk i 40 minuter. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Forma degen till en rulle och dela upp den i 16-20 bitar. Rulla bitarna till bullar och placera på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under handduk, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C. Grädda bröden ungefär 10-12 minuter.
Frallorna går bra att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar