onsdag, juli 26, 2006

Söndagspaj

Den här pajen gjorde jag för första gången för några år sedan. Jag är väldigt kinkig på pajskal på just köttfärspaj, eftersom de ofta smakar mycket fett och är allmänt "sliskiga" att äta. Den här pajdegen är suveränt god och inte alls så fet som andra. Fyllningen i pajen är smakrik och passade hela familjen. Barnen brukar inte vara så förtjusta i paj, men den här gick alltid ner (nu kan inte döttrarna äta denna pajdeg längre eftersom de är glutenintoleranta).

SÖNDAGSPAJ

Pajdeg:
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
1 dl lökkeso
1 msk kallt vatten

Pensling:
uppvispat ägg

Fyllning:
400 g färska champinjonersmör eller margarin till stekning
1 medelstor gul lök
1 ½-2 tsk curry
500 g lamm- eller nötfärs
3-4 krm salt1 tsk basilikaev.
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 ½ msk tomatpuréca
2 ½ dl vispgrädde

Garnering:
svarta och gröna oliver
persilja
skurna tomater

Pajdeg:
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt degen vila svalt ca 30 min. Tryck ut degen jämnt med lätt mjölade händer i osmord pajform, ca 27-28 cm i diameter. Nagga botten lätt med en gaffel. Grädda i 200°C, ca 20 min.

Fyllning: Skölj och skiva champinjonerna. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Skala och skiva löken.
Fräs matfett och curry i en stor stekpanna. Lägg i löken och låt den puttra mjuk och glansig. Smula ner färsen och bryn väl. Krydda och tillsätt vitlök samt tomatpuré. Rör i de brynta champinjonerna och låt röran puttra någon minut under omrörning. Häll över grädde och låt koka ihop på hög värme under omrörning till krämig konsistens. Bred ut den varma röran i det varma pajskalet.
Garnera.

Inga kommentarer: