lördag, juli 22, 2006

Salviabakad kycklingfilé

Den här rätten hittade jag i tidningen Laga lätt och den lät så god. Jag gjorde den en helg då hela familjen var hemma för att få ett bra utlåtande från alla åldrar.Hela familjen, från 1-åringen till maken, åt med god aptit och tyckte att det var kanongott.Jag bytte dock ut Parmaskinkan mot bacon och slopade rucolan i moset (barnen hade aldrig ätit om detvarit "gräs" i moset ). Jag hittade heller ingen färsk salvia, utan kryddade med torkad istället!

Salviabakad kycklingfilé på äppelbädd och citronpotatismos med rucola
4 portioner

4 kycklingfiléer
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
4 skivor parmaskinka
1 stort rött äpple
1-1½ dl färska salviablad
2 tsk olivolja

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Salta och peppra kycklingfiléerna.
3. Dela skinkskivorna på längden. Vira två skinkstrimlor runt varje kycklingfilé.
4. Skölj äpplet, skär det i tunna klyftor och skär bort kärnorna.
5. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnssäker form med äppelklyftorna under. Strö över salvia och droppa över olja.
6. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är 68°C. Kycklingfiléerna ska inte stekas för länge, de blir lätt torra. Men det är viktigt att köttsaften är genomskinlig när kycklingen är färdigstekt.

Citronmos med rucola

10-12 potatisar
2 dl lättmjölk
½ tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
rivet skal av 1 citron
2 dl löst packad rucola

1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet.
2. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp.
3. Värm mjölken. Blanda moset med varm mjölk och vispa det fluffigt.
4. Smaka av med salt och peppar, blanda i citronskal och rucola som rivts i mindre bitar. Servera citronpotatismoset till kycklingen.

Näring per portion:
381 kcal
6 g fett
44 g protein
38 g kolhydrater

Inga kommentarer: