tisdag, juli 31, 2007

Frukostbullar - glutenfria


Testade ett nytt recept på frukostbullar till dottern. Degen blev bra för att vara en glutenfri deg. Det går att knåda den, och det går utan problem att rulla bollar av degen.
Bra, grova och smakrika bröd. Hade bröden varit till mig hade jag valt att ha i lite hackade aprikoser också, men dottern tycker inte om det så då får det vara som det är enligt receptet.
Frukostbullar
2 LIMPOR ELLER CA 20 MATBRÖDSBULLAR
50 g jäst
2 msk fiberHUSK
5 dl vatten eller mjölk
1 tsk salt
2 tsk malen brödkrydda
1/2 dl olja
2 dl krossat bovete
ca 1,3 liter fin glutenfri mjölblanding

Smula ner jästen i bunken. Tillsätt fiberHUSK, fingervarmt(37°C) vatten eller mjölk, salt och brödkrydda. Rör tills jästenlöst sig. Låt blandningen stå ca 10 minuter så attfiberHUSK hinner svälla ordentligt. Tillsätt olja, bovete ochdet mesta av mjölblandningen, spar resten till utbakkningen.Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt degen jäsa i övertäcktbunke i ca 30 minuter.
Utbakning:
Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knådadegen smidig och dela den. Forma degen till en limpa ochlägg den på bakpappersklädd plåt. Eller dela varje del i 10 likastora bitar och forma dem till släta bullar. Låt limpor och bullarjäsa ca 30 minuter på plåten. Gör dekorationssnitt i degenmed vass kniv.
Gräddning:
Limpor i ugnens nedre del, 200°C25-30 minuter.Matbödsbullar, mitt i ugnen, 250°C10-12 minuter.

1 kommentar:

lisa ring sa...

Hej....gjorde dina bullar här i Brasilien....hade gjort en egen mjölmix eftersom det knappt finns att köpa här.Jättegott....Lisa