söndag, oktober 13, 2013

American pancakes

I Hemmets journal, 37/13, fanns det ett helt uppslag med glutenfria recept. Det kommer alla från Smilla bakar glutenfritt, en bok skriven av en 16-årig tjej! Jag är mycket imponerad av Smilla, som själv har jobbat fram recepten. Hon har även en blogg som ni inte får missa glutenfrittliv.se. Vi har inte köpt boken ännu, men den ligger på inköpslistan och kommer strax att landa i vår brevlåda!
Dottern ville testa ett par av recepten, vilket vi gjorde. Vi började med American pancakes, något som varit väldigt efterlängtat här hemma. De här är lite "krångligare" att göra om man är 11 år, så det fick bli en större sats och stoppa i portionsförpackningar i frysen.
Perfekta att ta fram och äta som mellanmål efter skolan, eller ta med på utflykter.
Här blev även kompisar som inte är glutenintoleranta lika förtjusta i pannkakorna så de hade en strykande åtgång.
I American pancakes kan man med fördel också blanda ner lite hallon eller blåbär eller andra bär som man tycker om för att få annan smak.

American pancakes 4-5 st

2 ägg
2 dl mjölk
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
smör att steka i

Skilj äggvitorna från gulorna, och vispa vitorna till ett hårt skum.
Vispa ihop gulorna och mjölken, tills det har blivit en jämn smet.
Blanda de torra ingredienserna, och vispa ner i ägg- och mjölksmeten. Vispa tills det inte finns några klumpar kvar.
Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten, tills det är en slät smet. Använd bara en sked eller gaffel.
Klicka ut smeten i stekpannan och stek.
Servera med valfria tillbehör.

Inga kommentarer: