lördag, juni 18, 2011

Glutenfria pitabröd


Testade att baka glutenfria pitabröd när vi skulle ha lite kvällsmys en kväll.
Brödet är väldigt lättbakat och degen går utmärkt att knåda.
Dottern tyckte att brödet var väldigt gott, och har ätit det som mackor efteråt också.


Receptet kommer ursprungligen från Hemmets journal.

Pitabröd (glutenfritt)

10 stycken

3 dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
2 msk Pofiber, potatisfiber
1/2 tsk salt
1 tsk socker
6 1/2–6 3/4 dl glutenfri mjölmix, vi använde Lailas blå

Ugn: 275º

Gör så här:
1. Värm vattnet till 37º. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt olja och Pofiber och låt det stå och svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölmixen. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken i ca 45 minuter.
3. Arbeta ihop degen och tillsätt mer mjölmix om degen är kladdig och verkar svår att baka ut.
4. Låt bakplåten stå i ugnen i medan den värms upp, ca 10 minuter, plåten skall vara het när pitabröden läggs på.
5. Lägg upp degen på bakbord och forma degen till en längd. Dela längden i 10 bitar. Forma bitarna till bullar och platta ut dem så att de blir 10 cm i diameter. Lägg över bröden på den heta plåten med hjälp av en stekspade.
6. Grädda strax ovanför mitten i ugnen i ca 7 minuter. Låt kallna i bakduk. Pitabröden kan frysas.

Inga kommentarer: