lördag, maj 29, 2010

Majas salladsbröd


Det här är ett väldigt saftigt och gott bröd som är perfekt att servera till t ex en buffé eller en soppa. Vi hade detta bröd på vårt bröllop då vi serverade buffé och vi ska även ha detta på kommande dop då vi också ska ha buffé.


MAJAS SALLADSBRÖD 24 st
500 gr vetemjöl
100 gr smör eller margarin
25 gr jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
2 tsk socker
1 tsk salt
3 msk smält smör

Till pensling:

1 ägg
sesamfrön

Blanda mjöl och smör till en smulig massa Lös upp jästen i lite av mjölken. Blanda mjöl/smörblandningen med den utrörda jästen, resten av mjölken, ägget, salt och socker. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under duk i drygt 1 tim. Tag upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta ca 20x50 cm. Pensla med smält smör. Vik plattorna tredubbla längs med. Skär i ca 4 cm breda bitar. Lägg bitarna med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt bröden jäsa ca 1 tim. Pensla med ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 275 grader i ca 7 minuter

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättegoda till soppor eller när som helst. Tack