lördag, maj 29, 2010

Lata Grahamsrutor


Det här är ett oerhört smidigtoch lättbakat bröd. Det blir väldigt lite disk och det sköter sig i princip självt.
Resultatet är ett väldigt saftigt och gott bröd som är lagom grovt för de som inte är så fötjusta i grovt bröd.


Lata Grahamsrutor 30 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g Kesella lätt
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: