Det här är ett jättebra recept på glutenfria pepparkakor. Lite hårdare pepparkakor blir det.
Det går alldeles utmärkt att göra pepparkakshus av den här degen.
Jag har testat att använda både Finax, Mixwell och Sempers mjölblandningar till det här. Har även testat att göra dem mjölkfria med mjölkfritt margarin och Sempers fina mix (det blev en väldigt smulig och tråkig historia, men det gick att göra pepparkakor bara man hade tid och tålamod). Allra bäst blir det med Mixwells mix, men både Semper och Finax funkar finfint.
Pepparkakor
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1 dl brunt farin
1 dl kallt vatten
7 dl Ljust basmjöl
1 tsk bakpulver
1 pkt pepparkakskryddor (kanel, ingefära, malda nejlikor). Rör ihop margarin och socker.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt degen vila svalt över natten.
Kavla ut och ta ut figurer.
Grädda i 225° i 5-7 min.
4 kommentarer:
Har du själv testat att göra pepparkakshus på degen? Jag testade med en gluten& mjölkfri deg förra året men den degen höll inte alls ihop för pepparkakshus:(
Eller använder du dig kanske av någon annan pepparkaksdeg nu? Såg att det var ett tag sen du skrev inlägget.
Sigrid:
Jag använder det här receptet varje år, både till vanliga pepparkakor och till pepparkakshus. Jag har inga problem med att få det att hålla ihop.
Anledningen till att det kanske inte höll ihop för dig kan vara att du även hade mjölkfri deg. Jag veta att jag gjorde gluten- och mjölkfri deg för några år sedan då glutenintoleranta dotterns kompis inte kunde äta mjölk. Den degen var inte alls som den brukar vara, utan fruktansvärt smulig och det var omöjligt att kavla den för den bara smulade sönder. Har inte testat efter det att göra den här degen mjölkfri, så jag vet inte om det var en engångsföreteelse som det blev så eller om det blir så varje gång. Tyvärr brukar det bli lite smuligare när man utelämnar mjölk och gluten i degar.
Okej! Då kanske det hänger på det mjölkfria, tyvärr. Får leta vidare efter recept som håller till pepparkakshus! Tack för hjälpen!
Hej på er!
Jag har bakat efter detta recept men använde Lailas mjölmix, som går att kavla på(!), och adderade runt 1 dl Oatlys havremjölk i extra vätska och fick ett toppenresultat!
Latade mig också och hällde sonika i en påse pepparkakskryddor istället för att måtta in olika kryddor själv.
Blev både knåd- och kavelbart, och goda pepparkakor som sonen älskade. Blev också en ganska hård deg som passar perfekt till pepparkakshus!
Lycka till alla!
Skicka en kommentar