lördag, september 23, 2006

Spansk kotlettrad

Idga har vi testat en ny marinad som vi hade på en hel kotlettrad som sedan stektes i ugnen. Tyvärr hann jag inte ta något foto innan det var uppätet, men jag kan lova att det såg gott ut , och det var gott (i alla fall tyckte 5 av oss det, medan P, 6 år, tyckte det var jätteäckligt och maken tyckte det var sådär).
Vi gjorde inte såsen, utan hade en vanlig brunsås till. Vi hade kokt potatis och en sallad med stora vita bönor, sparris, babymorötter (kokta) och purjolök till.
Här kommer hela receptet:

Spansk kotlettrad 6-8 port
1,3 kg kotlettrad med ben

Marinad:
3 msk honung
½ msk soja
1 pkt saffran
1 tsk kanel
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås:
4 dl sky + marinad + buljong (tärning eller fond)
12-16 katrinplommon
2 msk majsstärkelse

Garnering:
sesamfrön
flagad mandel

Tillbehör:
Ugnsstekta potatisklyftor, paprika och squash

Lägg kotlettraden på ett ugnssäkert fat. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Blanda samman marinaden och pensla köttet med den. Spara resten tillsåsen.Stek köttet i nedre delen av ugnen i 175°C, tills termometern visar 65-70°C,ca 1½ timme.
Ta ut köttet och låt det vila en stund.Vispa ur formen med buljong.
Koka upp sky, buljong och marinad i en kastrull. Låt katrinplommonen koka isåsen ca 5 minuter.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Tillsätt redningen under omrörning och låt såsen koka 3 minuter under fortsatt omrörning.
Skär loss köttet från benet och skär det i skivor. Strö över garneringen.

Inga kommentarer: