måndag, december 06, 2010

Krabbelurer



Krabbelurer är ett snabbt och enkelt alternativ till mellanmål. Man kan själv välja hur nyttiga man vill att de ska vara. Jag brukar göra dem onyttiga med vitt mjöl och med vitt socker de gånger jag gör det. Vill man kan man såklart ha i grövre mjöl och skippa sockret eller använda råsocker att doppa dem i efter stekningen. De här är lika goda ljumma som kalla, och är ett alternativ till fattiga riddare och pannkakor. Varför inte ha som mellanmål efter en dag i pulkabacken med varm choklad till?
Jag gör dem vanligtvis glutenfria och det funkar alldeles perfekt!

Krabbelurer, ca 15 st
1 st ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl / 150 g glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör att steka i
socker att vända i

1. Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl och vanilj. Rör om noga tills smeten är helt slät.
2. Värm ett plättjärn och smält smör på medelvärme. Klicka ner smeten och grädda krabbelurerna i omgångar, 3-4 minuter på var sida.
3. Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Krabbelurer är ju jätte gott! Kommer ihåg att man fick göra dem på scouterna när man var liten.

Alice sa...

Det här såg riktigt gott ut, ska nog prova att göra någon dag till mellanmål. Fast 15 st låter väldigt många..