lördag, december 27, 2008

Bröd med kesella (glutenfritt)


Det visade sig att jag glömt att baka glutenfritt bröd och frukosten skulle snart ätas. Bara att "slänga" ihop ett bröd med andra ord. Gjorde som vanligt, lite på en höft, och fick ihop ett stort bröd som föll dottern i smaken. Lite smuligt blev det, ska testa med 1 msk Fiberhusk i det nästa gång, men det är fortfarande helt acceptabelt.
Bröd med Kesella
50 g jäst
4 dl vatten
1½ dl Kesella lätt
1 msk honung
1 ägg
ca 650 g glutenfri mjölmix
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet som du värmt till 37 grader. Låt jästen lösas upp.
Blanda ner kesella, honung och ägg. Sist mjölmixen.
Häll upp i en form som rymmer minst 2 liter. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter. Lägg lite foliepapper över brödet om det blir för mörkt.

måndag, december 08, 2008

Barnvänliga pannkakor (glutenfria)

Mina barn älskar vanligtvis pannkakor, men jag tror de föråt sig på det ett tag. Jag fick ett tips från en pappa till en dagiskompis till barnen att han alltid hade i lite marzanpulver i sin smet, och då åt ungarna som aldrig förr. Såklart var det tvunget att testas, fast med vaniljsocker istället (äkta vaniljsocker, inte vanillin pulver). Jag serverade barnen och såklart var det väldigt, väldigt gott.

Pannkakor med vaniljsmak
25 g margarin
6 dl mjölk
150 g glutenfri mix (eller gärna 100 g grov mix och 50 g fin mix)
3 ägg
1 msk vaniljsocker (eller så mycket man nu vill ha)

Vispa ägg och hälften av mjölken.
Smält smöret och häll ner i smeten. Tillsätt vaniljsockret och mjölmixen. Vispa så smeten bli slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa.