torsdag, augusti 28, 2008

Yoghurtbullar


Det här är perfekta mellanmålsbullar, hemma eller på picnicken. Enkla och snabba och smakar jättegott. Det är väldigt lätt att variera smakerna dessutom!

Jag brukar använda "barnyoghurt", dvs sån utan fruktbitar och lite tjockare, men det går även att använda Yoggi (eller liknande) eller naturell yoghurt om man vill det. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Man kan med fördel även göra dem grova genom att ha i grahamsmjöl, eller varför inte använda dinkelmjöl.

De vänstra på bilden är glutenfria och de är lika enkla att baka. Jag byter bara ut vetemjöl och rågsikt mot samma mängd glutenfri mix. Hälften fin och hälften grov mix.

Enligt grundreceptet ska man ha 2½ dl vätska och 1 msk bakpulver. Det tycker jag är alldeles för mycket bakpulver (det blir riktig bakpulversmak på bullarna) så jag brukar ha 1 - 2 tsk bakpulver och 1 tsk bikarbonat och det räcker bra.

Yoghurtbullar 6 st
Blanda 2 dl rågmjöl, 2 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver och ½ tsk salt i en bunke. Tillsätt 2 ½ dl fruktyoghurt och rör ihop till en lös deg. Forma med mjölade händer eller klicka ut degen till 6 bullar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200°C ca 15 min.

söndag, augusti 24, 2008

Jannikes pastagratäng






Det här blev en kanongod pastagratäng som hela familjen gillade. Även barnen som annars är ganska kinkiga på mat som redan är ihopblandad brukar de peta i, men det här tyckte de var väldigt gott.

Jag gjorde en liten ugnsform med glutenfri pasta till ena dottern. I och med hennes glutenintolerans gör jag heller ingen bottenredning till ostsåsen enligt receptet, utan gör en vanlig toppredning med Maizena innan jag slänger ner osten. Funkar precis lika bra!


Jannikes pastagratäng med chili
Ingredienser till köttfärsröran:
500g nötfärs
1 röd chilifrukt, mellanstl
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
2 msk tomatpuré
1 ask körsbärstomater
1 msk torkad oregano
salt
vitpeppar
smör till stekning

Ingredienser till ostsåsen:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 kula grovt riven mozarella
salt
vitpeppar

500g pennepasta

1. Stek färsen på hög värme tills den fått fin färg. Mosa noga.
2. Strimla chilin, hacka lök - blanda i färsen. I med vitlök och resten av ingredienserna(dela gärna körsbärstomaterna i två delar).
3. Koka pastan
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Gör ostsåsen: smält smör - vispa i mjöl - mjölk+grädde - koka upp under omrörning.Blanda ner osten. Salta och peppra.
Smörj en form och varva köttfärs-pasta-ostsås.
Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter.

glutenfri pastagratäng