onsdag, november 28, 2007

Glutenfria lussekatter


De här smakar jättegott och blir riktigt saftiga, vilket är ganska ovanligt när det gäller glutenfritt bröd.
Jag modifierar receptet, i vanlig ordning och lägger till och drar ifrån. Receptet nedan är mitt modifierade recept.
Byter man ut socker mot vit sirap blir det ett saftigare bröd. Likaså bör man ha lätt Kesella i söta degar.
Bikarbonaten hjälper jäsningen lite extra och det blir luftigare resultat.
Lussekatter, ca 20st
75 g smör/margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (för söta degar)
1 dl kesella lätt
1 dl vit baksirap
1 tsk bikarbonat
1 st ägg
0,5 g saffran
1 krm salt
1 pkt Sempermix (det glutenfria mjölet)SPARA 1 1/2 dl till utbakningen
garnering: russin
pensling: ägg
Smält fettet, häll i mjölk låt det bli ljummet, rör ut jästen i degspadet, tillsätt kesella, socker, ägg, saffran, salt.
Jäs degen övertäckt ca 30 min, arbeta ihop degen, dela i 20 bitar, baka ut.
Garnera med russin, jäs övertäckt på plåt ca 30 min, pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 250 grader ca 5 min.

53 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Försökte mig på att baka lussebullar enl det här receptet, men degen blev alldeles lös så jag kunde inte få ihop den till några bullar. Kan jag ha gjort något fel?

Ango sa...

Karin:
Jag har faktiskt aldrig varit med om att degen har blivit lös. För mig blir den kladdig, men inte värre än att det går att använda den som bullar.
Testa att ha i mer mjöl. Ibland har jag i hela paketet mix, och tar lite mix från ett annat paket till utbaket.

Kram
/Ango

claesp sa...

Hej!
Jag har också försökt baka dessa lussekatter... Det blev lussekluttar... :-(
Trots att jag tog nästan 1,5 paket mjölmix.
Jag har aldrig lyckats baka bullar å sånt med bra resultat,ändå följer jag recepten noga. Nån som har tips vad man skall göra?
De här glutenfria degarna är inte bra för mitt hjärta... ;-)

Ango sa...

claesp:
Jag börjar fundera på vad jag gör för annorlunda eftersom jag inte har misslyckats med det här receptet (eller andra bullar).
Mäter eller väger ni upp mixen? Tar man ett helt paket (enligt receptet) så ska det ju inte göra skillnad.
Just det här receptet har jag alltid fått bra resultat av.
Man kan ju alltid ta strösocker istället för sirap för att minska lite på vätskan (men skillnaden blir maginell).
Hoppas ni lyckas bättre med det nästa gång!

Kram
/Ango

Anonym sa...

Hej!

Vi provade att baka lussekatter idag o de blev jättebra.Iofs gick hela paketet åt till degen och vi la till ca 1.5dl till utbakningen men de e ju lite efter marginalerna när man bakar. Så va inte rädda för att prova detta recept.

Hjärtligt tack ango det hade tagit oss många försök innnan vi fått så saftiga o fluffiga lussekatter

Ango sa...

jonas:
Vad roligt att höra att någon har bakat dem med bra resultat! Jag började fundera på vad jag gör som är annorlunda.
Jag tycker själv att receptet är super och det brukar bli väldigt goda och luftiga bullar (vilket är ovanligt för glutenfritt bröd).
Hoppas ni får njuta av bullarna många gånger!

Kram
/Ango

claesp sa...

Uppenbarligen är det nåt jag gör som inte är rätt...

Lussekluttarna blev goda och saftiga, men inte så fina...
Min dotter tyckte de var jättegoda, så receptet är det nog inget fel på. Snarare min bakteknik...

Jag tar gärna emot tips på hur ni gör för att få degen formbar.
Rör ni för hand eller med maskin?
Hur länge kör ni med maskin?
Nåt speciellt man bör tänka på vid blandningen av degen?
Jag brukar mäta upp mixen. Har inte provat att väga.

Tacksam för tips!

Mvh
/Claes

Ango sa...

claesp:
Jag skulle råda dig att, om du inte redan har, köpa en elektronisk köksvåg. Det blir stor skillnad på om man mäter eller väger mixen (detsamma gäller för vetemjöl och andra torrvaror). Mixen kan vara olika hårt packat i decilitermåttet varje gång, vilket gör att det kan skilja mycket, samt att en deciliter mix väger mindre än vad en deciliter mix verkligen gör.
"Vanlig" mix ska väga 60 g/dl och grov mix 65 g/dl.

Jag använder elvisp, degkrokarna, till alla mina degar, utom om det är någon mindre deg (när jag gör en formfranska t ex) då jag använder mig av matberedaren.

Glutenfria degar ÄR svåra, och i början höll jag på att bli galen på dem ;). Idag har jag lärt mig "tygla" degarna, men det finns vissa recept i min samling som jag inte vill befatta mig med då jag aldrig lyckas med dem ;).

Kram
/Ango

claesp sa...

Hej Ango!

Tack för dina tips! :-)

Skall prova detta nästa gång det blir glutenbak!

Mvh
/Claes

Anonym sa...

Hej Ango,

Jag ska besök till Lucia och vill baka glutenfritt till gästerna. Det har jag inte gjort förr. Kan jag göra dessa bullar i förväg och frysa in? Ska man i så fall tänka på något särskilt när man tinar upp dem? Eller är det som med vanliga bullar?

Ango sa...

Hej Helena!
Du kan frysa bullarna och tina dem precis som vanliga bullar. Det enda du behöver tänka på är att glutenfri deg är väldigt speciell. Den blir kladdig, och den ska vara det. Häll inte på mer mix, för då blir de stenhårda. Du får heller ingen följsam deg eftersom den saknar glutentrådarna.
Tänk också på att du inte bakar "vanligt" bröd samtidigt eftersom risken finns att det glutenfria blir kontaminerat av det vanliga mjölet.
Det glädjer mig att höra att du vill baka även till de som inte kan äta vårt vanliga bröd! Hoppas ni får ett riktigt roligt Luciafirande!

Kram
/Ango

Semlan å X-ter sa...

Hej!
Jag bor i norge och det finns annat mjøl som jag ska använda än det du säger.... hur många dl ska jag ha i? Alltså det är Naturlig glutenfri mjøl (1 kg/pkt)???
Mvh Semira

Ango sa...

Hej Semira!
Det är 500 g mjölmix du ska använda. Av de 500 g är det ca 90 g som ska sparas till utbaket, men ibland behöver man använda dem också direkt i degen, och ta mer mix till utbaket.

Kram
/Ango

Anonym sa...

Hej,

Jag bakade lussekatter enligt ditt recept och de blev kanon!!! Jag är ingen van gluten-bagare och jäst-degar är en mardröm. Men dessa blev verkligen super! Och smakar himmelskt. Trots att jästen för söta degar var slut så jag fick ta torrjäst istället.
kan verkligen rekommendera detta recept till andra!
/Diddi

Ango sa...

Diddi:
Vad roligt att det blev ett bra resultat!
Jäsdegar som är glutenfria är verkligen hemska att jobba med, men den här degen och en deg på lyxbullar som finns i bloggen är degar som faktiskt går att arbeta med utan att man blir helt galen ;).
Hoppas du får en härlig jultid med lussebullar!

Kram
/Ango

receptmakaren sa...

hej Ango,
Jag är glad att du och dina läsare gillar mina recept som du tar från mina böcker, bland annat BAKA GLUTENFRITT, Ica bokförlag.
Nu är det faktiskt så att jag själv har UPPHOVSRÄTTEN till mitt material och därför kan du inte lägga ut dem på nätet eller publicera dem vidare hur som helst! Det står klart och tydligt angivet på första sidan i mina böcker.
Läs också vad som gäller om UPPHOVSRÄTT enligt Sveriges författarförbund på deras hemsida!
Jag jobbar heltid med att skriva och sälja mina böcker med bak- och matrecept, framför allt glutenfritt, så jag hoppas du förstår problemet.
Ta gärna kontakt med mig! Du finner min adress i mina senaste böcker GLUTENFRIA KOKBOKEN och BJUD GLUTENFRITT.
Hälsningar Elisabeth
Ekstrand Hemmmingsson

Ango sa...

Hej Elisabeth!
Kul att du skriver här!
Jag har kollat igenom mina recept och har skrivit 5 recept från dina böcker (alla med hänvisning till författare, boktitel samt sida). Vill du hävda att fler av recepten är dina så visst, jag vet inte, för alla andra har jag hittat på andra internetsajter (utan hänvisning till upphovsman).
Jag förstår mycket väl upphovsrätten, men ser snarare de få recept från dina (2) böcker jag tittat i, som ett sätt att visa vilken typ av recept det finns i böckerna, och på så vis kan andra köpa dina böcker.
Eftersom jag inte har de böcker du nämner har jag inte tillgång till din adress, så därför svarar jag här och hoppas du läser igen. Vill du att jag ska ta bort recepten kan jag göra det, eller ändra dem så som jag själv föredrar att baka dem (dvs med fler eller färre ingredienser, för då blir det ju inte längre ditt recept).

MVH
/Ango

Anonym sa...

Hej igen,
Jag vill att du tar bort mina recept med hänvisning till upphovsmannarätten! Se förtexten i mina böcker!
Och jag vill dessutom påpeka att enligt det avtal du godkänt med Google för att blogga, innefattas att du respekterar och inte kränker andras upphovsrätt. Gör du det kan din blogg avslutas och tas bort från nätet av dem!
För övrigt är det fler recept än det antal du nämner.
Lycka till med din blogg!
Mvh
Elisabeth
Ekstrand Hemmingsson

Anonym sa...

Hej!

Jag har läst och följt kommentarerna på din sida om glutenfria lussekatter. Det låter som att man bara måste göra ett försök med receptet som du anger på sidan. I helgen ska jag definitivt göra detta. Håll tummarna!!!

En fråga till Elisabeth, hoppas att du läser detta. Boken som du hänvisar till Baka Glutenfritt har jag försökt att få tag på under en längre period utan att lyckas både i affärer och via internet. Jag vill verkligen ha boken för i den här boken tar du även upp bakmaskiner vilket du hänvisar i en annan bok som du har skrivit.

På såvis måste jag säga att jag är tacksam att bloggen finns för utan den hade jag inte fått detta recept. Det känns ännu roligare att veta att receptet dessutom kommer från Elisbeth som är den enda författaren vad jag vet som verkligen kan allt om gluten.

Hälsningar.Nooz76

Ango sa...

Elisabeth!
Jag har plockat bort de recept där jag hänvisat till dina böcker. Är det andra recept får vi diskutera dem. Du hävdar att det är fler, men jag kan inte lusläsa dina böcker för att se vilka recept det är eftersom jag inte hämtat de andra recepten från dina böcker personligen.
Ett tips kanske kan vara att visa ödmjukhet. Att använda VERSALER på nätet är inte positivt såvida man inte avser att skrika, och varför du skulle göra det förstår jag inte. Förtäckta hot (google kan stänga ner bloggen), njae, det ger jag inte ett dugg för, det känns så otroligt oseriöst.

MVH
/Ango

Anonym sa...

Hej Nooz76,
Tyvärr är Min bok "Baka glutenfritt" Ica bokförlag slutsåld. Kolla på biblioteket, för där ska alla mina böcker finnas kvar.

Just nu kämpar jag intensivt med en ny bakbok "Glutenfritt bröd" som utkommer i september 2009. Jag gör alltid mycket noggranna provningar när jag komponerar mina recept och det är ett gigantiskt jobb. Eftersom jag själv alltså redan gjort alla misstag så vet jag att recepten funkar. Mina läsare ska slippa krångla själva.
Mvh Elisabeth Ekstrand Hemmmingsson

Anonym sa...

Hej! Nu har jag bakat lussekatterna och vill bara berätta att det gick bra. Tack för receptet och förvarningen om hur svårarbetad degen skulle vara. Annars hade jag nog öst på för mycket mix. Det var ganska svårt att göra roliga figurer så det fick bli "vanliga" formen, bocken och släta bullar. För den som undrar kan jag säga att jag tog mix på fingrarna och "nöp" snabbt på bullen så att den fick önskad form. /Helena Nord

Anonym sa...

Hej Ango!!
Jag är en kvinna på 31 år som haft gluten hela livet... bakar en del men sällan glutenfritt då det alltid blir såååå torrt bröd.
Har nu gjort ditt recept på glutenfria lussekatter, å det var det bästa jag smakat!!!!!!
Tusen tack å många kramar till dej....detta recept kan man ju använda som grund till annat bröd oxå. Tack än en gång.

Ango sa...

Susanne:
Vad roligt att det blev ett bra resultat och ett resultat du verkligen gillade!
Hoppas du får en riktigt härlig jul!

Kram
Ango

Ango sa...

Helena Nord:
Vad roligt att du berättade hur det gick!
Glutenfri deg är verkligen annorlunda mot vanliga degar och det tar ett tag att vänja sig. Kul att du inte blev avskräckt i alla fall.
Njut av bullarna och Luciafirandet!

Kram
/Ango

Anonym sa...

Hej! Jag gjorde dina Lussebullar och de blev sjuktbra! Tack för receptet, är gluten själv så jag ska lätt återkomma till din sida för att pröva fler goda saker. //L

Anonym sa...

Hej jag heter Lotta!
Tack för din toppen sida!!!!!!!
Jag har nyligen fått gluten och har aldrig tidigare bakat något glutefritt. Men nu står lusse bullarna på en plåt och jäser. Det gick att baka ut dem!!!!!
Hoppas att de är lika goda som du säger!!!
Tack

Anonym sa...

Min sexåriga brorson fick reda på att han var glutenallergiker i våras och har hanterat det fantastiskt bra. När julen nalkades började han dock bli orolig för om det skulle finnas lussekatter och pepparkakor även till honom. Som bakglad faster har jag tidigare bakat en hel del glutenfritt, men när det kommer till jästdegar har det varit stopp. Med lussekatterna hade jag dock inte så mycket val så inför adventsfikat testade jag ditt recept. Vilka fina och goda lussekatter det blev och inte var det speciellt krångligt! Bäst av allt var brorsonens lycka när han insåg att det fanns lussekatter även till honom. Så från mig och brorsonen skickar jag ett stort, stort TACK!

Matilda Regnér sa...

Jag har bakat dina härliga lussebullar :) Smakar precis som vanliga!

Dock så blir ju degen kladdigare än en vanlig deg, tror det bara handlar om vana. Man får inte ha så hårt tryck på degen när man bakar ut den.

Har gjort semlor på din deg, men bytt ut saffran mot kardemumma :)

Stort tack för bloggen som räddar mina matvanor :-)

Recept bakrecept sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept

Loll sa...

Har nyligen blivit med glutenintoleranta barn, söner till min sambo. Bakade något glutenfritt för första gången någonsin - inför traditionsenlig adventsfrukost med färska bullar som blir imorgon. Bullarna blev KANON. Tog bara lite mer mjöl än ditt recept! Nu vågar jag testa vidare och baka mera glutenfritt! Tack! och trevlig första advent!/Loll

Anonym sa...

Ango> "för alla andra har jag hittat på andra internetsajter (utan hänvisning till upphovsman)"
Du gör inte mindre upphovsrättsbrott ändå, bara så du vet.

Att du utöver det klagar på användandet av versaler (som gjordes för att betona boknamnen) och förtäckta hot (som bara är löjligt då hon påpekade avtalet du gjort med Google) förlöjligar tyvärr bara dig själv.

Med det sagt, tack för receptet :-).

boz1965 sa...

Hej.

Det Elisabeth Ekstrand Hemmmingsson skriver om upphovsrätt gäller inte ren recepttext eftersom den inte anses uppnå s.k. verkshöjd som krävs för att upphovsrätten ska gälla. Detta har blivit prövat i domstol flera gånger och nu finns det ett prejudikat sedan decennier tillbaka. Du kan lugnt publicera recept utan att behöva bekymra dig om rättsliga repressalier. Undantaget är om receptet är en del av en löpande text som t.ex. en dikt, roman eller liknande.

Du gör ett kanonjobb och vi vill gärna se fler recept. :)

Lina sa...

Fantastiskt bra recept! Jag har aldrig bakat med något som funkat så bra förr! Stort tack!!

Pappa plast sa...

Tusen tack för ett bra recept på glutenfritt, har bakat många olika recept och detta var ett av de bättre.. Som sagt tack tack och god helg

Anonym sa...

Hej

Jag har bakat dessa lussebullar idag. Det blev supergoda!!

Jag modifierade lite i receptet. Jag la till 1 msk fiberhusk som jag lät svälla i degvätskan i 10 minuter. Sen körde jag degen 5 min i min assistent. Jag använde nästan all mjölet. Degen blev väldigt lättarbetad och var inte alls kladdig.

Jag fryser in dom och tinar i mikron varje gång min son ska ha och då är dom som nybakade varje gång.

Lotta sa...

Supergoda lussekatter. Lätta att baka ut och jättesaftiga, inte ett dugg torra.
Mums...

Anonym sa...

Hej.

Jag ar verkligen ingen bakmanniska, men nu har jag gett mig pa de har och det blev fantastiskt bra. Degen var valdigt klistrig och jobbig att jobba med, men mamma tipsade mig om att ta lite smalt smor pa fingrarna istallet for att ta mer finmix och det fungerade faktiskt. Lussekatterna blev supergoda sa tack for receptet.

Hellen sa...

Roligt att läsa i bloggen... Nu prövar jag lussekatterna, fåår hoppas resultatet blir bra, är verkligen sugen .../ tack för att du delar med dig av din erfarenhet vad fäller glutenfritt./
Hellen

En som vet sa...

Jag vill bara poängtera samma som Bo ovan (vet att inlägget är gammalt, men det dyker ju upp varje år när man ska baka lussekatter). Upphovsrätten gäller inte ren recepttext, bara texter etc som hör till recepten (vem skulle annars ha upphovsrätt till sockerkaksrecept? omelett? köttbullar?). Att Elisabeth Ekstrand Hemmingson försöker skrämma dig är oprofessionellt och fult, hon som kokboksförfattare vet mycket väl hur det står till med upphovrätt för recept...

Anonym sa...

Jättebra recept! blev supergoda bullar. Funkade även bra utan kesellan. Men ett helt paket mjöl behövs + lite till.

Unknown sa...

Nu vet jag att det är flera som har kommenterat samma sak men recept är inte upphovsrättsskyddade, bilderna kan vara det men om man tar nya så är det alltså ingen fara!

Det finns mycket bra information kring detta här: http://www.danielwestman.se/recept-och-upphovsratt/

Elisabeth Ekstrand Hemmingsons sätt får mig nästan att antingen vilja bojkotta hennes böcker eller att kopiera dom till varje blogg jag har! :D

Marina sa...

hej! ska prova ditt recept och undrar om du a)gjort det mjölkfritt nån gång och vad du då ersatt kesellan med och b)har du testat att kalljäsa degen alt gjort en vila/vika-deg?

Ango sa...

Hej Marina!
jag har inte testat att kalljäsa dem, och heller inte testat att göra dem mjölkfria tyvärr!

Hälsningar
Ango

Unknown sa...

Blev fantastiska på första försöket, bättre än de med vetemjöl jag brukade göra. Använde finax mjölmix, började med 8 dl men fick hälla på ca 1-1 1/2 dl till och använde minst 1dll vid utbaket. Sambon mycket glad. Med tanke på att jag tycker upphovsrätt skall respekteras så är det positivt att nu veta att den inte gäller recepttext:) Med vänlig hälsning, Linda

Anonym sa...

Min dotter är glutenintolerant och vi ska definitivt testa detta recept, fast med Lailas gula mix eftersom vi gillar okladdiga degar! Hoppas det blir lika bra! Och Elisabeths böcker vill jag verkligen bojkotta nu efter hennes "hot" och okunskap om recept och upphovsrätt... Pinsamt nästan. Tack för en bra blogg!!!!

Ursula sa...

Oh my god! Vilka goda lussekatter jag har fått i år. Bakade misslyckat förra veckan så dessa dundergoda (luftiga och saftiga) är en riktig höjdare. Jippi!!

Ursula sa...

Jo, jag kanske ska säga det att jag hade ca 200 gram Semper Fin Mix och 300 gram Jytte Mjöl (min nya favorit).

Helenius sa...

Ifall man skulle byta ut saffran mot kardemumma, såhär kring semle-tider, hur mycket skulle man då våga ha i tro? Några tips skulle uppskattad enormt ;)

Helenius sa...

Ifall man skulle byta ut saffran mot kardemumma, såhär kring semle-tider, hur mycket skulle man då våga ha i tro? Några tips skulle uppskattad enormt ;)

Hjärsås/Värestorps flickor -99 sa...

Hej!
Blir inte riktigt klok på när jag ska blanda i mjölmixen, innan eller efter första jäsningen. Framgår inte i receptet.
Mvh
Pernilla

Ango sa...

Hej Pernilla!
Mjölmixen ska blandas i innan första jäsningen. Det framgår inte av receptet, det här jag missat.
Lycka till med bakningen!

Unknown sa...

De absolut bästa lussebullarna. Bakar dessa för tredje året i rad och de blir alltid perfekta. Mjöl får man laborera med och ha lite känsla då det beror på hur länge man vispar etc. Men som sagt underbara!