måndag, maj 28, 2007

Tekakor


Som vanligt har jag svårt att hålla mig till ett recept så även detta recept har jag modifierat. Jag bytte ut en del av havregrynen mot Grahamsgryn och vetegroddar.
Väldigt goda blev de i alla fall!
Frövi tékakor
8 dl havregryn
1 liter mjölk
175 g margarin eller smör
75 g jäst
1 tsk salt
½ dl socker
ca 2 liter vetemjöl

Låt havren svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke.

Skär ner matfettet i grynmassan och värm till 37° C. Jag brukar micra den i 2-3 minuter. Smula ner jästen i degbunken och blanda i havregrynsblandningen, saltet, sockret och det mesta av mjölet.

Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min.

Knåda i resten av mjölet. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka. Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 min.

Grädda kakorna i 225° C ca 10 min. Låt dem kallna under bakduk. Ät eller frys in.

Inga kommentarer: