torsdag, januari 25, 2007

Örtspäckad fläskfilé med quinoa- och spenatsallad


Örtspäckad fläskfilé med quinoa- och spenatsallad
Hittade recepten på det här i olika "Laga lätt"-tidningar (1/06 & 3/06) och tyckte båda lät jättegoda och beslöt att göra rätterna, och kombinera dem.
Här följer ett "höftat" recept på de två:
Fläskfilé
Putsa fläskfilén och skåra den så du kan "vika ut" den. Lägg den mellan plastfolie och banka ut den med en kastrull eller köttklubba så den blir ca0,5 cm tjock.
Placera örter (färska/frysta/torkade) av valfri sort (jag tog ett halvt paket frysta provencalska örter), salt, peppar och olivolja över köttet och rulla sedan ihop det hårt. Använd tandpetare för att fästa änden på köttet.
Stek i stekpanna runtom så det får färg. Stek färdigt i ugn, 200°C, ca 20 min.
Salladen:
Ta 2 dl quinoa och spola hett vatten över för att få bort beskheten. Koka i 4 dl vatten + 1 grönsaksbuljontärning.
Slanta 4 morötter, zucchini och 2-3 vitlöksklyftor (tunna skivor) och bred ut i en ugnsform.
Riv skalet av 1 apelsin och lägg med, samt pressa över saften av 1 apelsin. Salta, peppra och höll över 1 msk olivolja och rosta i ugnen i 20 min i 200°C. Rör om efter halva tiden så det blir jämnt rostat.
Skölj babyspenaten (80 g) och blanda ner quinoan. När grönsakerna är klara blandas även dessa ner och dressingen från grönsakerna hälls över.
Ät och njut!

Inga kommentarer: