måndag, december 06, 2010

Broccolisoppa


Vi hade en period då vi åt soppa en gång i veckan, och i en av Icas Billiga veckan-tidningar (använd dem, de är helt suveräna) fanns ett recept på en Broccolisoppa som lät väldigt gott.
Jag gjorde soppan, men trodde inte att den skulle gå hem hos barnen, men det gjorde den. Även dottern som är väldigt kinkig när det gäller grönsaker älskade soppan och åt flera portioner. Dagen efter bad om om soppan igen när hon kom hem från skolan! Ett mycket gott betyg alltså! Vi skippade kräftstjärtarna i soppan och åt den bara som den var.
Receptet finns även publicerat på Icas hemsida.

Broccolisoppa 4 port
1 lök
2 potatisar
250 g broccoli
12 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller tärning)
salt och peppar
2 dl matlagningsgrädde

1. Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar.
2. Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
3. Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt matlagningsgrädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar.
4. Servera soppan med bröd och kräftstjärtar.

Krabbelurer



Krabbelurer är ett snabbt och enkelt alternativ till mellanmål. Man kan själv välja hur nyttiga man vill att de ska vara. Jag brukar göra dem onyttiga med vitt mjöl och med vitt socker de gånger jag gör det. Vill man kan man såklart ha i grövre mjöl och skippa sockret eller använda råsocker att doppa dem i efter stekningen. De här är lika goda ljumma som kalla, och är ett alternativ till fattiga riddare och pannkakor. Varför inte ha som mellanmål efter en dag i pulkabacken med varm choklad till?
Jag gör dem vanligtvis glutenfria och det funkar alldeles perfekt!

Krabbelurer, ca 15 st
1 st ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl / 150 g glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör att steka i
socker att vända i

1. Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl och vanilj. Rör om noga tills smeten är helt slät.
2. Värm ett plättjärn och smält smör på medelvärme. Klicka ner smeten och grädda krabbelurerna i omgångar, 3-4 minuter på var sida.
3. Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.