tisdag, november 23, 2010

Pepparkakscheesecake



Paulina skulle ha dessert, cheesecake, på sin 10-årsfest. Tänkte då testa ett recept som låg lite för årstiden och testade att göra en pepparkakscheesecake. En mycket god dessert.
Denna kan enkelt göras glutenfri genom att använda glutenfria pepparkakor istället. Eftersom jag inte har testat att göra den glutenfri så vet jag inte hur stora proportioner som behövs, men jag skulle definitivt dra ner på antalet pepparkakor. Ta bort ett 10-tal ungefär eftersom dessa är hårdare/knaprigare.

Receptet har jag hittat här.

Till 8 portioner

Botten:

35 medelstora pepparkakor
75 g smält smör

Fyllningen:

1.5 dl socker
3 ägg
200 g philadelphiaost
1 msk rivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinjuice

Topping:
0,75 dl creme fraiche
2 msk florsocker


Gör så här

Kör pepparkakor och smält smör i matberedare till en smulig massa eller krossa dem i mortel och blanda i smöret. Tryck ut smuldegen i en springform ca 24 cm i diameter. Grädda 8-10 min i falsen under mittfalsen i 175 grader. Låt svalna i några minuter

Rör ihop socker och ägg, tillsätt osten, apelsinskal o apelsinjuicen. Häll i formen och grädda i ca 30 minuter i 175 grader strax under mittfalsen. Låt kallna

Rör i hop florsocker o creme fraiche och bred ut över kakan och låt stå i kylen för att stelna ytterligare.
Garnera med strimlat apelsinskal eller gör en shablon av t ex ett pepparkakshjärta/stjärna och pudra över krossad pepparkaka.

Tacosoppa


Igår blev det tacosoppa till lunch. Soppan tillagades enligt principen "Man tager vad man haver".
Det fanns köttfärs kryddad med tacokryddor kvar sedan i lördags. I samma bunke hade röd lök, paprika, tomater och majs östs ner. Tyckte att det blev en bra bas och fyllde på med mer. Resultatet blev väldigt gott. Även barnen tyckte att soppan blev mycket lyckad!
Ett ungefärligt recept:
500 g köttfärs
1 påse tacokryddor
1 hackad röd lök
1 paprika valfri färg (röd och gul hade jag)
majs efter smak
2 köttbuljongtärningar
2 burkar krossade tomater
3 dl grädde (visp hade jag)
chilipulver efter smak
5 dl vatten
Stek ihop kött och grönsaker. Krydda med tacokryddor och chilipulver.
Häll över krossade tomater och vatten och lägg i buljongtärningarna. Låt det puttra 15-20 minuter.
Häll över grädden, låt koka upp och ta av och servera. Servera med ostsmörgås.