tisdag, september 14, 2010

Exotisk fläskfilé


Efter ännu en dag med total idétorka när det gäller mat så hittade jag det här receptet när jag letade runt på nätet. Jag tyckte att det lät gott och lagade det för att testa det på min familj.
Alla tyckte att det smakade jättegott, och det blev snabb åtgång på rätten! Efter det har vi lagat den flera gånger.

Exotisk fläskfilé

4 portioner/stycken, tidsåtgång : 30 minuter


500g Fläskfilé
Salt Peppar
Paprikapulver
2 Bananer
2 dl Grädde
1 Röd paprika; liten
2 tsk Curry
1 dl Ost; riven


Sätt ugnen på 250°. Putsa filén fri från hinnor om det behövs. Dela den i 3-4 cm långa bitar.
Ställ dem med snittytan uppåt och klappa ut till platta biffar. Krydda köttet med salt, peppar
och paprikapulver. Bryn köttet i matfett i en panna tills det fått fin färg på båda sidor. Lägg
över det på ett ugnssäkert fat. Skala och skiva bananerna och kärna ur och strimla paprikan.
Lägg detta bland köttet på fatet. Vispa grädden, men inte för hårt. Vänd ner curryn. Slå
grädden över köttet och strö över osten. gratinera hastigt i ugnen ca 10 minuter eller tills ytan
har fin färg. Sallad och kokt ris passar bra till.

Viltgryta på kyckling


En dag när jag som vanligt stod och hade huvudbry över veckans middagar kom en granne och tipsade om deras familjs favoriträtt; Viltgryta på kyckling.
Jag fick receptet och var såklart tvungen att testa det redan dagen efter. Resultatet blev utsökt. En superb gryta som hela familjen gillade. Den smakade nästan godast dagen efter (vilket brukar vara ett signum för grytor i och för sig).
Jag gjorde dubbel mängd sås, och det rekommenderar jag er att göra, för det blir inte alls mycket annars.
Enligt grannen funkar det precis lika bra att använda t ex fläskfilé i grytan om man inte vill ha kyckling.
Jag använde mig av kycklingfiléer istället för hel kyckling när jag lagade grytan.

Viltgryta på kyckling

1 kyckling, ca 1,2 kg
smör
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk kinesisk soja
ev. färsk timjan och röda vinbär

Dela kyckling och bryn delarna i en stekpanna ca 10 min.
Blanda resten av ingredienserna i en traktörpanna och lägg över kycklingen. Låt puttra under lock
ca 10 min. Garnera med färsk timjan och röda vinbär. Servera med ris!