måndag, juni 22, 2009

"Gästbloggare"

Jag fick en förfrågan att börja blogga på den nystartade sajten glutenfriatorget.se, vilken jag tackade ja till. Jätteroligt att få en förfrågan och ännu roligare att blogga med ett specifikt syfte.
Sidan vänder sig till alla som på ett eller annat sätt berörs av glutenintolerans. Min blogg kommer vara ur ett anhörig/föräldraperspektiv, då det är min snart 7-åriga dotter som har celiaki. Recept kommer jag såklart bjuda på både där och här i fortsättningen också.
Är ni nyfikna är ni välkomna att kika in på sidan.

fredag, juni 12, 2009

Smala kakan med lime (glutenfri om man vill)

Den här kakan innehåller inte många kalorier, men smakar väldigt gott av choklad och lime. Vill man kan man servera den med en klick grädde, men den är jättegod att äta som den är också.
Den går alldeles utmärkt att göra glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mix.
Jag har valt att ha blå vallmofrön i formen istället för ströbröd när jag bröar, för att få en snyggare kant.


Smala kakan med lime
3 ägg
2½ dl socker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g kesella (den lättaste)
rivet skal av en LIME
garnering: florsocker och tunt skivad lime
Ugn: 200°C

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke....vänd ner det i äggsmeten tillsammans kesella och limeskal. Häll i smord bröad form(med löstagbar kant) ca 24 cm i diameter.
Grädda långt ner i ugnen i 25 minuter.
Låt svalna pudra lite florsocker över och garnera med limeskivor

Maggans mumsiga muffins (glutenfria om man vill)

De här muffinsen brukar vara populära hos såväl unga som gamla. Riktiga godismuffins är det.
Det ska vara Daimkulor i smeten, men det går precis lika bra att köpa vanlig Daim och krossa den (banka med en hammare på förpackningen innan du öppnar så blir det smidigt).
Vill du ha dem glutenfria byter du ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mix.

Maggans mumsiga muffins ca 15 st
50 g mjukt margarin
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 1/4 dl gräddmjölk
1 ½ dl dajmkulor

Rör margarin och socker poröst. Vispa upp ägget och rör i.Blanda samman mjöl och bakpulveroch rör ner i smeten omväxlande med gräddmjölken. Tillsätt dajmkulorna.
Fördela smeten i smorda och bröade muffinsformar (eller använd pappersformar).
Fyll formarna till 2/3.
Grädda i 200°C, ca 12 minuter.
Sikta ev. över florsocker.