onsdag, februari 11, 2009

Lingonlimpa med havre (glutenfritt)


Jag ville testa något nytt bröd att baka, och tittade in på Sempers hemsida för att se om jag kunde hitta något nytt som verkade lovande, och det gjorde jag.
Ett lingonbröd med havre lät som något min dotter skulle gilla. Hon gillar Waxholmslimpan som det är lingonsylt i, och hennes absoluta favoritbröd är Småfranska som det är havre i.
Den här degen blir väldigt bra. Den är knådbar utan att man blir allt för kladdig efteråt.
Jag valde att göra två runda bröd som det stod i receptet, men nästa gång kommer jag att göra portionsbröd istället, och grädda dem lite kortare tid i ugnen (10-12 minuter). Av de runda bröden fick jag ut ca 8 skivor bröd på varje, så det var ganska små bröd.
Lite ändringar gjorde jag i receptet för att falla dottern riktigt i smaken. Jag skippade brödkryddorna, och så valde jag att ha både grov och fin mix i brödet (50/50).

Lingonlimpa med havre
1/2 pkt jäst (25 g)
3 1/2 dl vatten, 37 grader
2 msk olja
2 dl Semper Rena havregryn
1 msk psylliumfrön (Fiberhusk)
1 dl lingonsylt1/2 msk brödkryddor
1 tsk salt
1 pkt/500 g Semper Mix med fiber (spara 1 dl till utbakning)

Gör så här
Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt, brödkrydor och psylliumfrön. Låt svälla i 10 minuter och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Knåda ihop degen och forma den till två runda bullar. Skär tre snitt i dem och låt jäsa i ytterligare 15 minuter. Grädda i 200 grader i 25 minuter.

söndag, februari 01, 2009

Tack alla!

Jag har fått massor av kommentarer från er om att ni gillar innehållet i bloggen! TACK! Det värmer att veta att det finns någon/några som gillar den och som får nytta av det som står.
Jag brukar kommentera alla kommentarer, men när livet rullar på i 180 så hinner jag inte! Därför skriver jag och tackar er så här istället!

Det är jättekul att få höra vad ni tycker om recepten. Provar ni dem får ni gärna skriva och berätta vad ni tyckte om smak och konsistens, speciellt vad gäller de glutenfria recepten. Jag är inte glutenintolerant själv, utan bakar åt min kräsna 6½-åriga dotter. Jag får förlita mig på hennes smaklökar och min "känsla" för konsistensen alltså. Jag försöker att provsmaka bröden, men det är ju speciell smak i och med den glutenfria mixen, så jag har faktiskt svårt att säga HUR det ska smaka. Jag litar alltså på dotterns ord istället...och såklart på ert!

Kram
/Ango

Fruktig limpa (glutenfri)


Ännu en improviserad limpa som dottern gillade.
Den här är lite sötare i smaken och påminner mer om en limpa. Fruktigheten från juicen går igenom och ger lite extra smak.
Ägget och Husken i brödet gör att det inte smular så mycket, inte ens när det är ett par dagar gammalt.
Fruktig limpa
50 g jäst
1,5 dl apelsinjuice (inte koncentrerad)
3 dl vatten
1/2 tsk salt
2 msk brödsirap
0,5 dl neutral olja eller smält/flytande margarin
1 msk Husk
1 ägg
200 g grov mix
300 g fin mix
Blanda juice och vatten så det blir 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och häll över vätskan. Häll i sirapen,saltet och oljan och blanda.
Häll i Husken och låt det svälla i ca 10 minuter.
Knäck i ägget och blanda ner mjölmixen.
Häll degen (som ska vara lös och kladdig) i en smord form som rymmer 1½-2 liter. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 25-30 minuter.
Låt svalna under duk om du inte vill ha en "hård" yta.