söndag, november 09, 2008

Favoritlimpa (glutenfritt)


Det glutenfria brödet som Simone gillar, tycker jag känns så trist och tjatigt. Det är samma recept gång på gång. Så bakar jag ju inte till resten av familjen så varför skulle jag nöja mig med det åt henne.
Nu har jag experimenterat en del, och efter senaste gången blev det visst ett bröd fröken gillade väldigt, väldigt mycket. Det är enkelt att göra och det blir ett smulfritt bröd som är mjukt och saftigt.
Nu har hon begärt att jag ska fortsätta baka detta bröd, och eftersom allt i receptet var "på en höft" så är det lika bäst att skriva ner receptet så jag har en chans att minnas det till senare. Kanske är det någon mer som gillar det dessutom. Oftast är det bröden och maten som är rena experiment som blir de stora favoriterna.

Favoritlimpa, 1 stort bröd
6 dl vatten
0,75 dl matolja
50 g jäst
2 msk honung
1½ msk Fiberhusk
ca 500 g glutenfri mjölmix (gärna hälften grov)
Värm vattnet till 37°C. Häll i matoljan och häll över den smulade jästen i en degbunke. Lös upp jästen och tillsätt sedan honung. Rör ut honungen i degvätskan och rör sedan ner fiberhusken. Låt skalen svälla i ca 10 min.
Häll över mjölmixen och vispa noga, eller arbeta i maskin, 5 minuter.
Olja en form (2-2½ liter) och häll i degen (ska vara lös). Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur.
Grädda mitt i ugnen i 200°C, ca 30 minuter. Efter 25 minuter kan du kolla så bröden inte blir för mörka på ytan.
Låt brödet svalna under duk.
Skiva gärna brödet och frys in det skivat.

lördag, november 01, 2008

Chokladbollar


Till dagens kalas gjorde vi det enkelt med glass maränger, frukt, grädde, sås, strössel och så givetvis chokladbollar som alla ungar brukar gilla! Perfekt måltid för att fixa hyperaktiva barn ;).
Chokladbollar kan inte göras på så himla många vis, men jag hittade på Icas hemsida ett recept där man smälter smöret först. Nytt för mig, och väl värt att testa! Jättegott det också, men det är svårt att hitta chokladbollar som inte är goda, förstås.
Jag valde att skippa kakaon och ha i dubbel mängd O'boy istället (mer socker ;)).

Chokladbollar, 30 st
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering

Gör så härSmält smöret och låt puttra en kort stund.Rör ihop socker, kakao, havregryn, kaffe och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.Forma bollar. Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering. Servera till kaffet.