måndag, december 31, 2007

Mjuka tunnbröd - glutenfria

Tänkte baka tunnbröd eller pitabröd till kebaben vi skulle äta på nyårsafton, men det brödet jag brukar baka, Stekpannebröd, ska det vara filmjölk i och det hade jag ju ingen hemma. Och lusten att gå tillbaka till affären var minimal. Kikade bland mina recept och hittade det här receptet, som jag inte har testat tidigare.
Eftersom jag hade alla ingredienser hemma så fanns det inget att fundera på.
När du kavlar ut degen, tänk på att ha rejält med mix under degen så den inte fastnar.
Jag fick ihop 15 bröd av den här degen, och då var de inte speciellt stora. Tanken är att det ska bli 18 bröd, men då blir de väldigt, väldigt små.


Mjukt tunnbröd
5 dl mjölk
½ dl flytande margarin el olja
¼ pkt jäst
½ dl fibrex
1 msk fiberhusk
2 tsk mald brödkrydda
½ tsk salt
1 msk ljus sirap
10 dl glutenfri mjölmix
½ tsk hjorthornssalt
3 dl glutenfri mjölmix

Värm mjölk och margarin till 37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör ut den med degspadet. Tillsätt fibrex och fiberhusk och låt svälla 10 min. Tillsätt brödkrydda, salt, sirap och mjöl blandat med hjorthornssalt. Låt jäsa i bunken under duk ca 40 min. Arbeta ihop degen efter jäsningen och tillsätt ytterligare 3 dl mjölmix. Skrapa ner degen på bordet. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Varje längd ska delas i nio delar. Rulla varje bit till en bulle och kavla ut till en kaka med kruskavel till ca 18 cm.Flytta över på plåt täckt med bakplåtspapper, nagga med gaffel och grädda på andra falsen ovanifrån i 275 grader ca 4 min.
Lägg en fuktig duk under handduken som det gräddade brödet läggs på. Täck med bakduk och låt svalna.

torsdag, december 13, 2007

Amerikanska muffins


Det här är ett perfekt recept på riktiga amerikanska muffins.
De blir riktigt höga och saftiga, och receptet går att variera hur mycket som helst.
Just idag valde jag att göra "vanliga chokladmuffins" så jag lade till 2 msk vaniljsocker (äkta) och 1 dl kakao i smeten.
Sylt och bär funkar också jättebra, liksom att ha glasyr på dem om man vill det.
Tänk på att använda smaklös olja som raps eller majs.
Gör du muffins i vanliga små formar får du grädda dem kortare tid, 10-12 minuter.

Amerikanska muffins 24 st
8 dl vetemjöl
2 dl socker
4 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl mjölk
12 msk olja
½ tsk salt

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja och mjölk.
Tillsätt mjöl, blandat med bakpulver och salt. Rör sedan för hand ner 6-8 dl färska bär alt. sylt. Fyll 2/3 av formarna med smet.
Grädda i 200°C, 20 min. i mitten av ugnen.

söndag, december 09, 2007

Majsenavälling

För några år sedan, när barnen åt välling, åt de Findus Majsvälling (eftersom den var glutenfri).
Jag fick tag på ett recept på egen "majsvälling" som jag gjorde ibland som variation, eller om vi missat att köpa hem välling.

Barnen gillade vällingen om man hade i lite socker i den, inte annars. Ett helt ok alternativ till den köpta vällingen i mitt tycke.

Majsenavälling, 1 port
2½ dl mjölk
2 tsk majsenamjöl
salt

Blanda majsenan och den kalla mjölken och låt koka under omröring.Låt koka sakta i 3 minuter. Smaksätt med salt och ev socker.

fredag, december 07, 2007

Kokoskakor


Vanliga kokoskakor funkar alltid, och är otroligt lättbakade.
Smidiga kakor som funkar både för den som inte kan äta gluten och den som kan.

Kokoskakor ca 35st
50g margarin
2 medelstora ägg
1dl socker
200g (ca5-6dl) kokosflingor

Sätt på ugnen. Smält fettet. Blanda ägg och socker. OBS! Vispa inte. Tillsätt kokosen och fettet, låt smeten stå 10min så att flingorna sväller. Klicka med två teskedar ut massan på smord plåt eller bakpapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10min i 175°.

Vaniljbullar - glutenfria


Degen är väldigt kladdig, och det ska den vara.
Jag rullade degen till bollar innan jag stoppade ner den i formar. För att inte ha deg överallt hade jag kallt vatten på händerna först.
Jag glömde pärlsockret innan jag gräddade, men bullarna är så pass söta att det absolut inte gör något, snarare tvärtom.
Bullarna är väldigt, väldigt goda, så det bästa är nog att göra dubbel sats direkt!
Vaniljbullar ca 20 st
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
25 g jäst
1 msk Fiberhusk
1 dl socker
1 krm salt
300 g fin glutenfri mix
Fyllning:
50 g smör eller margarin
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Smält smör, tillsätt mjölk och värm till 37°.
Smula jästen, häll över degspadet.
Blanda i Fiberhusk och låt svälla 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser, kör med elvispens degkrokar till en slät deg/smet.
Klicka ut i folieformar. Gör ett hål i varje bulle och klicka i lite fyllning. Låt jäsa 5 min
Pensla m ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250° i 8-10 min

Kladdkaka - glutenfri

Dags för barnkalas, och jag tänkte ha något annat än tårta och glass. Kladdkaka brukar gå hem hos alla, och för att förenkla det så får alla anpassa sig efter den enda som behöver glutenfritt och därför blev det glutenfria kladdkakor.
Lagom sega och kladdiga och underbart goda med lite lättvispad grädde till.
Jag valde att ha blå vallmofrön i formen istället för mjöl för att det skulle bli finare på kanterna.

Kladdkaka
2 st ägg
2,5 dl socker
1,5 dl glutenfri mjölmix (eller vetemjöl om du vill ha "vanlig" kladdkaka)
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
100 g smör

Blanda ihop allt rejält o häll i en smord form.
Ha i ugnen i 30 min ca på 175 grader.

Muffins i mikro (glutenfria)


Hittade recept på "mikromuffins" i min receptsamling på datorn, och det slog mig att jag aldrig har gjort de här. Varför då? Hur smidigt som helst. Blanda ihop ingredienserna, in i mikron och det är klart samtidigt som kaffet...på knappt 5 minuter från att du börjar.
Jag valde att göra med vaniljsmak, och trots att jag alltid använder riktigt vaniljsocker (inte vanillin, som är syntetiskt), och jag tog dubbel mängd så smakar de inte så mycket vanilj.
Ska testa dem vid tillfälle med kakao eller citron också, men det blir en annan dag.
Nackdelen med att göra i mikron är ju att de inte får någon färg. Konsistensen är dessutom ganska "svampig", men det beror snarare på potatismjölet än på mikron. I övrigt har jag bara gott att säga om dessa.
Smeten var väldigt rinnig för att vara en muffinssmet.
När det gäller tiden i mikron beror det väldigt mycket på effekten på just din mikro. Min har en effekt på 800 W, och jag gräddade i 2 minuter, vilket var perfekt.

Muffins i mikro (7st)

½ dl strösocker
½ tsk vaniljsocker (eller kakao efter smak)
½ dl potatismjöl
2 msk mjölmix Finax röda
½ tsk bakpulver
50 g margarin (smält)
1 ägg

1.Blanda alla torra ingredienser.
2.Tillsätt ägget och det smälta margarinet. Fördela smeten i 7stmuffinsformar.
3.Ställ muffinsformarna i en ring i mikron. Grädda på full effekt i 1½ - 2 min.
Observera att ytan är lite klibbig men det eftergräddar medan kaffet rinner ner.