tisdag, augusti 07, 2007

Äppelskalare


Jag vet inte riktigt om den här egentligen går in under onödiga prylar eftersom jag känner mig så kluven till den.
Första gången jag såg en sån här var för 7 år sedan, hemma hos min moster. Hon sa att den var oumbärlig...
Så här står det i produktbeskrivningen:
"Den inte bara skalar äpplet, den kärnar även ur äppelskruttet samt skivar äppelspiraler."
Ja, den gör faktiskt allt det här, samtidigt. Det är ju jättesmidigt, eller hur? Eller är det det?
Såååå ofta är det ju inte man behöver skala, kärna ur och skiva (i spiraler) äpplena, eller jag gör det inte mer än 2-3 gånger per år, och då klarar jag mig finfint med potatisskalare/rotfruktsskalare och "äppelurkärnare". Jag tror inte att det tar så himla mycket längre tid att göra det i flera steg.
Det finns en annan aspekt som gör mig ytterst tveksam till den här "bra-att-ha-prylen" och det är förvaringen! Det är ju bra mycket större än mina saker som ryms i besticklådan, till skillnad från den här som tar bra mycket mer plats.
Ja, är man fortfarande osäker kan man ju ta med priset; ca 250:- för den häringa prylen.
Vill du se och läsa mer om den så finns den här: http://tokyotoys.biz/product_info.php?products_id=82&language=sv

Tårtbotten


Den här tårtbotten gör jag alltid när det är tårtdags. Den är snabb och smidig och väldigt god. Vill man kan man såklart smaksätta med kakao, vaniljsocker eller frukter om man så önskar. Bara fantasin sätter gränser.
Tårtan blir precis lika bra glutenfri som med gluten. Byt vetemjölet mot samma mängd glutenfri mix (150 g).
Tårtbotten
4 ägg
2 dl. socker
1 dl. vetemjöl
1 dl. potatismjöl
1 tsk. bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund form med löstagbar sida.
Vispa ägg och socker mycket pösigt (vispa med elvisp i ca 5 min!)
Blanda mjöl och potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Grädda genast i _nedre delen_ av ugnen ca 40 min. Täck över om den börjar få för mycket färg.
Låt den svalna lite och stjälp upp.
Om man vill ha en stor tårta som räcker till många många gäster så tredubblar man receptet och gräddar i långpanna, men då måste man även förlänga gräddningstiden.

fredag, augusti 03, 2007

Bananpaj



Jag var väldigt fundersam på om den här pajen verkligen kunde vara god, när jag läste receptet, men jag ville ge det en chans. Ja, den blev ganska god. Vi åt den kall med vaniljsås, men jag tror att den blir ännu godare ljummen med vaniljglass!

Jag gjorde i en vanlig pajform, och hade i 4 stora och 1 liten banan. Tyckte det såg jättelite ut med bara 3 bananer.

Bananpaj

Skiva bananer, ca 3 st, och lägg i en pajform.
Blanda 2 dl vetemjöl och 3 dl socker i en bunke. Häll över bananerna.
Hyvla margarin över så det täcker, och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.

Jojans rabarberpaj



Det här är den godaste rabarberpaj som finns! Det blir ett riktigt gott knäcktäcke.
Den här pajen har jag bjudit många på, och jag har aldrig hört någon säga något negativt om den.
Pajen kan göras med äpplen (gärna syrliga) och blir precis lika god då!

Jojans rabarberpaj

rabarber
100 g smör
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1½ dl socker
½ tsk bakpulver
½ dl sirap
½ grädde

Skär rabarbern i små bitar. Blanda allt annat i en gryta och låt det koka upp. Lägg rabarbern i en form, smord eldfast.
Bred smeten över och sätt in kakan i ugnen, 225 grader i ca 20 min.
Njut den med vaniljglass eller vaniljsås.

Ananas- och kokosmuffins

De här är riktigt saftiga och goda. Jag skippade kokosmjölken och använde bara 2 dl kokosflingor som jag lät ligga i vanlig mjölk i ca 30 minuter, för att få lite mindre kokossmak.
Jag förstår inte alls hur man lyckats räkna ut att det bara skulle bli ca 8 mindre muffins. Jag gjorde dubbel sats (för att det skulle räcka till ett kalas) och fick ihop nästan 45 muffins (i vanliga muffinsformar av papper). Jag fyllde formarna till 2/3 med smet så jag var inte alls snål på smeten heller.
Smeten, ja, det blir ganska tjock. Som en tjock smet eller lös deg.

Ananas- och kokosmuffins 6 stora eller 8 mindre
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
1 dl kokosflingor
0,5 tesked salt
175 gr smält, avsvalnat smör eller margarin
2 ägg, vispade
1 3/4 dl kokosmjölk
2 dl krossad ananas, väl avrunnen

1. Låt kokosflingorna ligga några minuter i kokosmjölk.
2. Sila och spar kokosmjölken.
3. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa sedan ihop smör, silad kokosmjölk och ägg i en separat skål.
4. Tillsätt de torra ingredienserna, ananasen och rör ihop.
5. Fördela smeten i formar och grädda cirka 30 minuter i 170 grader för stora muffins och något kortare tid för små

Mumsiga vaniljbullar


De här bullarna påminner en hel del om karlspaderbullar, och är riktigt, riktigt mumsiga. De är lika goda nybakade som dagen efter.
Gillar man inte kardemumma så blir det precis lika gott med kanel i.
Mumsiga vaniljbullar ca 25 st
25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
½ tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Garnering:
Strösocker

Smula jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt ägg, socker, hjorthornssalt och största delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta upp degen med lite mjöl och kavla ut till en rektangulär kaka. Bred på smöroch strö över socker och kardemumma. Vik dubbel. Skär remsor som formas till knutar och läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 8 minuter.
Pensla med smält smör och doppa i strösocker.