tisdag, juli 31, 2007

Frukostbullar - glutenfria


Testade ett nytt recept på frukostbullar till dottern. Degen blev bra för att vara en glutenfri deg. Det går att knåda den, och det går utan problem att rulla bollar av degen.
Bra, grova och smakrika bröd. Hade bröden varit till mig hade jag valt att ha i lite hackade aprikoser också, men dottern tycker inte om det så då får det vara som det är enligt receptet.
Frukostbullar
2 LIMPOR ELLER CA 20 MATBRÖDSBULLAR
50 g jäst
2 msk fiberHUSK
5 dl vatten eller mjölk
1 tsk salt
2 tsk malen brödkrydda
1/2 dl olja
2 dl krossat bovete
ca 1,3 liter fin glutenfri mjölblanding

Smula ner jästen i bunken. Tillsätt fiberHUSK, fingervarmt(37°C) vatten eller mjölk, salt och brödkrydda. Rör tills jästenlöst sig. Låt blandningen stå ca 10 minuter så attfiberHUSK hinner svälla ordentligt. Tillsätt olja, bovete ochdet mesta av mjölblandningen, spar resten till utbakkningen.Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt degen jäsa i övertäcktbunke i ca 30 minuter.
Utbakning:
Strö resten av mjölet på arbetsbänken. Knådadegen smidig och dela den. Forma degen till en limpa ochlägg den på bakpappersklädd plåt. Eller dela varje del i 10 likastora bitar och forma dem till släta bullar. Låt limpor och bullarjäsa ca 30 minuter på plåten. Gör dekorationssnitt i degenmed vass kniv.
Gräddning:
Limpor i ugnens nedre del, 200°C25-30 minuter.Matbödsbullar, mitt i ugnen, 250°C10-12 minuter.

Lyxbullar - glutenfria


Det här är en av få glutenfria degar som går att knåda. Degen blir väldigt bra och kan utan problem kavlas ut.
Jag modifierar receptet genom att lägga till 1 ägg och 1 tsk bikarbonat till grundreceptet (det gör jag även med "vanliga" kanelbullar) och de blir lite luftigare.
Min dotter gillar inte kanelbullar så jag har haft kardemumma i degen och sedan har jag blandat flytande smör och vaniljsocker som jag har penslat på degen. Det blev mycket godare enligt dottern.
LYXBULLAR
C:a 40 st
Ugnstemp: 250 grader
1 pkt (50 g) röd jäst, för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör/margarin
1 1/2 dl kesella
C:a 1,9 liter fin glutenfri mjölblandning
Fyllning:
50-75 g smör/margarin
1/2 dl socker
1 msk kanel

Pensling:
1ägg

Garnering:
pärlsocker
hackad sötmandel

Smula ner jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt skalen svälla 10 minuter.
Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett ock kesella. Tillsätt det mesta av mjölet men spar c:a 1 dl till utbakningen. Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin, c:a 10 minuter. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand. Dela degen och kavla varje del till enstor platta. Blanda samman matfettet med socker och kanel och bred blandningen över dagplattorna. Rulla ihop varje degplatta från långsidan, precis som en rulltårta. Skär degen i 3-4 cm breda bitar och lägg dem i aluminium formar eller pappersformar. Placera dem på plåt med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur 1 1/2 - 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel.Grädda mitt i ugnen , 12-14 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk, frys in det som inte går åt på bakdagen.

Formfranska - glutenfri



Det här är ett enkelt och snabbt bröd som går att variera i all oändlighet. Man kan använda olika kryddor i (kanel, brödkryddor etc), degvätskan (vatten, mjölk, juice etc). Man kan också stoppa i nötter, frön, frukter, bär, oliver, soltorkade tomater eller vad man nu vill ha. Bara fantasin sätter gränser. Självklart funkar brödet alldeles utmärkt som det är, som en vanlig vit formfranska!
Receptet är det som finns på baksidan av Sempers glutenfria mix.

Formbröd 1 bröd
1 pkt Glutenfri Mix
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 dl matolja
1 tsk salt

Gör så här:
Rör ut jästen med lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, oljan, mixen och saltet. Blanda till en jämn smet och lägg i en smord avlång form (2 l). Jäs övertäckt ca 30 min. Grädda i 200 grader ca 25 min.

onsdag, juli 25, 2007

Smaksatt filmjölk


Jag vet, det här är ingen SAK, men det här är så dumt så jag bara måste ha med det!
Den här filmjölken upptäckte jag förra sommaren, och jag blev torsk på den! Den är så UNDERBART god. Eftersom den är så otroligt god, var förra sommaren i alla fall, så undrar jag varför i allsin dar är den sötad numera? VARFÖR envisas Arla med att ösa i socker i min fil? Jag vill INTE ha socker i min fil. Barnen vill det, men jag har inga som helst problem med att hälla i några korn åt dem. Jag själv vill ha FIL...inget annat.
Det är inte bara den här filen som är "lättsockrad", det är all tänkbar fil som plötsligt sockrats...
Jag anser att har man frukt och bär i filen får man massor av sötma från den, och därför behöver man inget socker!
Jag försöker drilla ungarna i att Frosties flingor (och alla andra liknande flingor), O'boy (och alla andra liknande "drycker") och nästan all barnyoghurt är godis. Inget av det är nyttigt, och inget av det ska ätas varje dag. Fil däremot, det är mycket bättre...eller var i alla fall...
Snälla, snälla, Arla, ta ert förnuft tillfånga och ge sjutton i att sockra i min fil...

söndag, juli 22, 2007

Fransk potatissallad


Efter att i några år ha haft min potatissallad (receptet finns här i bloggen) som stående inslag så fort vi grillar, så har jag tröttnat helt på sån potatissallad. Nu vill jag ha en oljig potatissallad istället.
Har aldrig gjort sån tidigare, men letade på nätet efter ett recept som varkade ok.
Hittade ett recept på Icas hemsida (http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=165198), som jag testade och som var helt ok. Inte superduperjättegott, så som jag ville ha, men helt ok. Lite förändringar i receptet så ska det nog bli bra.
Första gången jag gjorde potatissalladen utgick jag helt från receptet för att ha en smak att utgå från. Efter det har jag modifierat lite för att få fram en kraftigare smak.
Jag tyckte också att salladen blev lite för "torr" om man utgick från receptet, så jag har efter det ökat på såsen lite.

Fransk potatissallad
3/4 kg potatis
2-3 (ca 100 g) schalottenlökar
1/2 dl hackad dill och persilja
1-2 msk kapris
SÅS:
1 msk vinäger
2 tsk fransk senap
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
3 msk raps- eller olivolja
1 msk vatten

Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Skala, hacka eller skiva löken.
Blanda alla ingredienserna till såsen.
Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål, varvad med schalottenlök och kryddgrönt. Häll över salladssåsen och lyft potatisen så att alla skivor blir fuktade av såsen. Låt salladen stå ca 1 tim och ta smak.
Strö över kapris och servera potatissalladen till rökt kött, grillad korv eller kall skivad rostbiff.

lördag, juli 21, 2007

Vitlöksskalare


Vitlöksskalaren måste ju finnas med bland de onödiga prylarna...
Jag har aldrig provat en sån här, och lär väl aldrig göra det heller eftersom jag inte förstår vitsen med den.
I produktbeskrivningen står: "...och man slipper doften av vitlök på fingrarna. " Ok, vad bra att man slipper stinka vitlök om fingrarna efter att ha spenderat några sekunder med att skala vitlöken...MEN man måste ju ändå ta i den om man ska förflytta klyftorna/löken någon annanstans. Man kommer lukta vitlök i alla fall. Därför faller denna pryl under kategorin "Onödiga prylar".

fredag, juli 13, 2007

Vinbärssaft

Barnen hade plockat en del vinbär, både svarta och röda, och jag lovade att vi skulle göra saft på dem. Det var inte så himla mycket, men med det som fanns i frysen så blev det nästan 1 liter färdig saft i alla fall.
Jag hittade ett recept på vinbärssaft på http://web.dansukker.com/Default.aspx?ID=1041. Det var med vaniljsocker och lät väldigt gott.
Saften var väldigt god, men ett tips är att dra ner lite på sockret. Saften blev väldigt söt och vi valde att hälla i lite citronsaft i den färdiga saften för att dämpa sötman lite.



Röd vinbärssaft med vanilj
2 l röda vinbär
8 dl vatten
6 dl Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm natriumbensoat

Skölj bären i vatten.
Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vattnet. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock. Mosa bären mot grytans kant.
Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 minuter. Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och sjud i 10 minuter. Tag grytan från plattan. Skumma väl.
Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret och natriumbensoatet i detta. Rör därefter ned det i saften.
Fyll saften på varma, rena flaskor. Förslut. Förvaras kallt.

måndag, juli 02, 2007

Äggkokare

Kan nån förklara vad som är så bra med en äggkokare?
Jag fick en sån av min mormor (hon är mer prylgalen när det gäller köksprylar än vad jag är), och jag tyckte att det var ju en kul grej. Här skulle kokas ägg smidigt (för det är ju såååå avancerat och jobbigt att koka ägg i kastrull, eller hur?).
Ok, först ska den fyllas med lite vatten (precis som en kastrull), äggen ska pickas (behövs inte i kastrull) och det tar lika lång tid att koka i äggkokare som i kastrull. Smidigt eller hur? Eller kanske inte?

Jag använde den en enda gång, sedan insåg jag att det var bra mycket smidigare att koka i kastrull.
Men i en äggkokare får man perfekt resultat varenda gång, säger du då? Ja, det får jag i kastrullen också. Med en äggklocka går det alldeles utmärkt utan en äggkokare.
Ännu en onödig kökspryl alltså!