lördag, juni 30, 2007

Sugrör med smak



Sugrör med smak! Sugrör med smak? Sugrör med SMAK...

Varför då?
Försäljningsargumentet är att man vill få barn i åldrarna 9-12 år att dricka mer mjölk...

Bästa sättet att få ungarna att dricka mjölk är att se till att föräldrarna erbjuder mjölk som ett alternativ. Inte bara juice, läsk och saft.
Istället för att köpa svindyra sugrör som gör att mjölken smakar jordgubb, banan och choklad kan man fortsätta servera O'boy. Jag ser inte skillnaden mellan sånt och detta (bortsett från allt socker då). Jag tror inte ett ögonblick på att ungar dricker mer mjölk för att de får svindyra (kostar runt 2:-/st, säljs i 10-pack) sugrör...

I vår familj dricker alla ungar mjölk (minst 2 glas/dag), och det gäller alla barnen, allt från 3-åringen till 16-åringen. Inga sugrör av den här sorten kommer in i vårt hem.

Ny kategori

Nu lägger jag upp en ny kategori: Onödiga saker.
Det finns så många saker som jag fascineras över att det verkligen finns någon stor marknad över.
Allt i denna kategori kommer såklart vara mat- eller köksrelaterat. Tipsa gärna om saker!

fredag, juni 22, 2007

Farmors rabarbersaft



Den här saften är så otroligt god. Jag har gjort den i flera år, och den är uppskattad även av mina svärföräldrar som inte tycker om rabarber. Det är ett gott betyg tycker jag!
Det blir ca 6 l saft av receptet.

Farmors rabarbersaft

3kg rabarber
4 citroner
60g citronsyra
Socker
vatten
Dela rabarberna utan att skala dem Skiva citronerna varva detta i en bunke/ hink i rostfritt stål (får ej anv plast eller metall saker) Koka vattnet och låt det svalna häll över rabarberna och citronerna så det täcker och rör i citronsyran låt stå ett till två dygn rör om lite nu och då(det kan stå i rumstempratur) Sila bort rabarber och citroner och blanda i 3/4 kg socker till varje liter saft

Glutenfria korvbröd (allbröd)

Det här receptet var det första glutenfria recept vi fick (på barnmottagningen när celiakin på dottern precis konstaterats).
Jag gick hem och började baka det här. Jag slogs av hur grymt kladdig degen var, men det har jag lärt mig hur man gör för att få det bra ändå. Genom att blöta handflatorna med lite kallt vatten går det att ta upp och forma brödet.

Det står att det är korvbröd, men det är en väldigt allsidig deg. Vi har det som korvbröd, hamburgerbröd och frallor. Båda döttrarna älskar brödet (som blir väldigt svampigt i konsistensen, men det ska vara så), både den som måste äta glutenfritt och den som inte behöver.

Glutenfria korvbröd ca 20st

50 jäst
6 dl vatten
½ dl olja
2 msk Husk
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
8 dl ljus glutenfri mjölmix (+½ dl till utbakningen)

Smula ner jästen i degbunken. Värm vatten och olja till fingervärme,37° C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.Blanda ner Husk och låt skalen svälla i 10 minuter.
Tillsätt salt, hjorthornssalt och mjölmixen. Arbeta degenväl för hand eller i maskin. Täck över med bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Dela degen i 20 bitar och forma varje del till ett korvbröd och lägg på bakpappersklädd plåt. Täck över och låt jäsa ca 20 minuter. Grädda mitt i ugnen, 250°C i ca 6-8 minuter.