onsdag, augusti 30, 2006

Bulgurgryn med het räksås



Det här var min lunch idag! Hittade receptet på Bulgur-paketet och tyckte det lät gott. Måste säga att det blev stora portioner. Jag gjorde för två personer (så det finns en portion i frysen för en annan dag) och så här stor blev portionen.

Jag åt det ihop med klyftad tomat och min hemmagjorda pressgurka (recept finns här i bloggen). Jättegod lunch!

Den gröna paprikan uteblev i min rätt eftersom jag inte hade någon hemma och inte orkade springa till affären enbart för den *ler*. Och sedan hade jag min fraiche istället för lätt...och jag hade i extra curry och oregano.

Bulgurgryn med het räksås, 4 port

300 g räkor utan skal
1 purjolök
1 grön paprika
2 msk matolja
1,5-2 tsk curry
2 dl tomatkross med örter
2 dl lätt crème fraiche

Skölj och strimla purjon och paprikan. Hetta upp oljan och fräs grönsakerna.
Strö över curryn och låt det fräsa med en stund. Tillsätt tomatkrossen och låt såsen koka en stund.
Rör i Crème fraiche och räkor. Låt såsen bli het utan att koka.
Koka bulgur enligt anvisning på paketet. Servera såsen till den nykokta bulguren.

lördag, augusti 19, 2006

Saras Powerbars


Det här receptet var med i tidningen Buffé, augusti -06, och jag tyckte det lät så kul att man kunde göra egna bars. Givetvis var jag tvungen att testa och göra.
Nu kunde jag inte hitta nyponskalsmjöl här i lilla hålan, så jag uteslöt det, eftersom det enda inte skulle göra sådan otrolig skillnad.
Resultatet blev bra. De blev goda, men jag skulle nog istället för kakaon hacka i lite riktigt mörk choklad och grovhacka lite nötter och blanda i (istället för russin). Jag ska testa det någon dag, och återkommer då med rapport sålklart.

Saras Powerbars, ca 10 st

1 dl fiberhavregryn
2 dl solrosfrön
1 ½ dl russin
1 msk nyponskalmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 msk kakao
2 äggvitor

Sätt ugnen på 100°C.
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa ordentligt tills det är en kletig smet.
Forma till en längd, ca 5 cm bred och 1 cm hög.
Lägg längden på bakpappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Skär längden till ca 10 kakor.

Tips:
Prova att byta ut russin mot torkade aprikoser och kanel, och kakao mot lite rivet citronskal.

Näringsinnehåll:
550 kJ/130 kcal
Protein 5 g
Fett 7 g
Kolhydrater 11 g




Dinkelfrallor

Hittade ett recept på Dinkelfrallor som lät jättegott och skulle baka det.
När jag höll på att sätta degen upptäckte jag att morötterna var slut och hade ingen lust att slita ut tre ungar för att springa till affären för att köpa morötter. Improviserade istället och rev ett stort äpple grovt, hällde i ett par teskedar kanel och slängde i ett gäng russin istället, och det blev ett MYCKET lyckat resultat.


Dinkelfrallor, 16-20 stycken

5 dl vatten
½ pkt jäst
½ dl solroskärnor
1 msk olivolja
1 msk honung
½ msk salt
2 rivna morötter
2 ½ dl havre
2 ½ dl fullkornsdinkel
9-10 dl siktad dinkel

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Häll i alla blöta ingredienser i vattnet, tillsätt havregrynen och låt dem svälla en stund.Blanda de båda mjölsorterna i degbunken tillsammans med salt. Gör en grop i mitten och häll ner vätskan. Rör runt i degvätskan och dra med mjölet pö om pö. Degen ska vara kladdigare än när man bakar med vetemjöl, då blir brödet saftigt. Låt degen jäsa under handuk i 40 minuter. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Forma degen till en rulle och dela upp den i 16-20 bitar. Rulla bitarna till bullar och placera på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek under handduk, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C. Grädda bröden ungefär 10-12 minuter.
Frallorna går bra att frysa.

Angos müsli



Jag skulle göra egen "Crunchy müsli" idag och stod och valde mellan två olika recept jag hade fått. Jag tyckte inte att något av dem kändes helt hundra så jag tog lite av varje och fick ihop en egen variant istället, som blev kanongod!

Angos müsli

5 dl havreflingor
1 dl grovhackade nötter (mandel & Cashew blandat)
1,5 dl vetegroddar
0,75 dl sesamfrön
1 dl linfrö
20 torkade, osvavlade aprikoser
1 tsk kanel
0,5 dl russin
1 dl vatten
0,5 dl neutral olja (raps eller majs t ex)
1 krm salt
0,75 dl råsocker

Blanda alla torra ingredienser i receptet (de som står ovanför "1 dl vatten"), utom russinen. Vispa ihop vatten, olja, salt och råsocker och häll över den torra blandningen. Blanda med en sked tills allt är väl blandat.
Bred ut i långpanna och stoppa in i ugnen, 200°C ca 20 min. Rör om då och då. Blanda i russinen när det nästan är dags att ta ut ur ugnen.
Förvara svalt och torrt.

Pressgurka


Den här pressgurkan kommer från "Du blir vad du äter" och den är riktigt god med honungen i.

Svensk pressgurka

1 grön gurka

Lag av:
1 dl vatten
2-3 msk ättiksprit
2-3 msk honung
3 msk finhackad slätbladig eller krusbladig persilja

Blanda samman alla ingredienserna till lagen. Rör tills sockret löst upp sig.
Skiva en gurka i tunna fina skivor med osthyveln.
Lägg gurkskivorna i fin glasburk och slå över lagen. Låt stå minst en timma innan servering.
Håller en månad i kylskåpet.

Latmajas bröd

Jag har alldeles nyss bakat det här brödet, och det var supergott! Jag rekommenderar det varmt.
Jag skulle rekommendera att använda en 1-litersform istället för en 1½-litersform (som jag gjorde). Brödet blir lite platt i den större formen.

Latmajas bröd - 1 bröd

3 dl vetemjöl (180 g)
3 dl grahamsmjöl (180 g)
1 tsk salt
3/4 tsk bikarbonat
1 tsk stött fänkål
2 msk mörk sirap
1 dl solrosfrön
3 dl filmjölk
½ dl Milda Culinesse

1. Sätt ugnen på 175°c. Blanda i en bunke ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt, bikarbonat, fänkål, sirap och solrosfrön.
2. Häll över filmjölk och Milda Culinesse. Rör samman till en kladdig deg. Häll degen rakt i en smord brödform som rymmer 1-1½ liter.
3. Strö över lite extra solrosfrön. Grädda genast i mitten av ugnen ca 40 minuter.
4. Stjälp upp brödet på ett galler och svep en handduk om och låt svalna.

onsdag, augusti 02, 2006

Gräddbullar - glutenfritt (eller ej om man vill)

Jag och mina barn ÄLSKAR sånt här, så det här har en strykande åtgång hemma hos oss!

Gräddbullar ca 15 st

3 gelatinblad
8 glutenfria smörgåsrån
1 dl (ca 3-4 st) äggvitor
1 dl strösocker
200 g mörk blockchoklad
ev kokos

Lägg gelatinbladen i blöt i en stor skål kallt vatten. Ta ut rånbottnar med kakmått eller glas med ca 5 cm diameter. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa lite till. Krama ur gelatinbladen. Smält dem försiktigt på svag värme i en kastrull. Vispa ner det smälta gelatinet i en tunn stråle i äggskummet.
Fyll en sprits med skum och tryck ut massan på rånbotnarna till en topp. Ställ topparna kallt minst 4 timmar, ytan ska torka.
Smält chokladen i en skål över en kastrull med sjudande vatten. När chokladen smält ska man doppa topparna i den. Först ena halvan sedan den andra.
Vill man ha på kokos måste topparna rullas i det innan de stelnar. Ställ i kylen så stelnar chokladen fort.

Chokladflödeskaka

Den här var jag väldigt skeptisk till. Den lät konstig, men många hade ju sagt hur god den var. Ja, god är den, men ingen superhöjdare enligt mig. Söt och mastig är den, och passar bäst till de som är riktigt förtjusta i sliskigheter *ler*.

Chokladflödekaka (med "inbyggd" chokladsås)1 Kaka
4 dl Mjöl
1/2 tsk Salt
3 dl Socker
4 tsk Bakpulver
5 msk Kakao
2 1/2 dl Mjölk
2 tsk Vaniljsocker
4 msk Smält margarin
2 dl Grovhackade nötter

Ovanpå:

2 dl Socker
2 dl Farinsocker
4 msk Kakao
1/2 l Vatten; kokande

Blanda ovanstående (utom det som ska vara ovanpå) och häll i smord men ej bröad form.
Blanda socker, farinsocker och kakao och häll över smeten (JA, det _ska_ vara torrt).
Häll det kokande vatten över (ser knäppt ut, jag vet;-)
Ställ in härligheten ca 55 minuter mitt i ugnen (175 grader)
PS! Allt ser konstigt ut, men ur den "vattniga röran" kommer det att resa sig en chokladkaka med "inbyggd" chokladsås. Serveras (rumstempererad) med vispad grädde direkt ur formen.

Ankarstock

Det här behövs till 4 limpor:

Dag 1:
50g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt

Dag 2:
50 g smör eller margarin
7 dl vatten
3 dl farinsocker, 225 g
4 tsk salt
1 msk soya
7 dl vetemjöl special, 420 g
1 liter rågsikt, 600 g
lite mjölk till pensling


1. Dag 1:
Finfördela jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken väl med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
2. Dag 2:
Häll smeten från dag 1 i en hushållsmaskin.
3. Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader. Häll degspadet tillsammans farinsocker, salt och soya i bunken. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl special och rågsikt.
Arbeta degen väl, minst 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa 30 min i bunken.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på en plåt. Pensla med olja mellan limporna så går det lättare att dela efter gräddningen.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk 30 min.
6. Grädda bröden på nedersta falsen ca 40 min eller tills bröden har en innertemperatur på 80 grader.
7. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. låt bröden svalna på plåten under en bakduk.

tisdag, augusti 01, 2006

Mumsiga vaniljbullar

De här bullarna är några av mina favoriter. De är så otroligt enkla, men så goda.
Ska de frysas; Skippa sockret ovanpå och frys in dem utan det. Doppa dem i smält smör och strösocker efter att de tinats upp istället!

Mumsiga vaniljbullar ca 25 st

25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
2 msk socker
½ tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma

Garnering:
Strösocker

Smula jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt ägg, socker, hjorthornssalt ochstörsta delen av mjölet.
Arbeta till en smidig deg och låt jäsa ca 30 minuter.
Arbeta upp degen med lite mjöl och kavla ut till en rektangulär kaka.
Bred på smöroch strö över socker och kardemumma.Vik dubbel. Skär remsor som formas till knutar och läggs på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter.Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 8 minuter.
Pensla med smält smör och doppa i strösocker.

Chilifärs

Det här är en populär rätt hemma hos oss. Hela familjen gillar den, trots att jag brukar "hetta" till den lite mer än vad som är i receptet.
Det är även en smal historia som bara ger 5 points/portion om det är så att man följer Viktväktarna.
Servera med ris (gärna råris) och en grönsallad till.

Chilifärs
4 port

Nötfärs 400 g
Lök 1 st
Röd paprika 1 st
Grön paprika 1 st
Champinjoner 1 burk
Vitlök 2-3 klyftor
Chilisås efter smak
Soya efter smak
Krossade tomater med chilismak 1 burk
Salt och peppar

Stek färs, champinjoner och lök så det får färg. Salta och peppra.Valfri mängd matfett. Häll på soya och de krossade tomaterna.Pressa i vitlök och lite chilisås. Strimla paprikorna och häll i.Låt puttra på spisen ca 10 min. Servera med ris eller pasta

1 portion= 5 points

Glassandwich - glutenfritt

Det här blir jättegott. Det smakar nästan som vanliga GB Sandwich.
En riktig hit!

Glutenfri glassandwich

3 ägg
1 dl fruktos/strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Bakas i långpanna med bakplåtspapper i botten i 225-250° ca 5 min. Stjälp upp på ett bakplåtspapper och låt kallna under långpannan. Skär i lagom stora bitar och lägg glass mellan två.