onsdag, juli 26, 2006

Småfranska - glutenfritt

De här frallorna älskas av min dotter, så de har strykande åtgång. Testa att ha smaksatt filmjölk i!

Småfranska

50 g jäst
5 dl vätska (filmjölk eller mjölk eller en blandning av vatten och mjölk)
3 dl havregryn finns 100% glutenfritt
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
50 g smält margarin (eller olja)
7-8 dl glutenfri mix Finax röda

1. Smält margarinet, häll i vätskan och värm upp rejält. Häll det överhavregrynen och fiberhusken och låt det stå och svälla tills vätskan ärfingervarm. Rör då ner jästen, samt den glutenfria mixen.
2. Arbeta degen med elvisp några minuter. Den ska vara som tjock smet men inte fast.Tillsätt med vätska om det behövs. Blir lätt för fast om man bara använder filmjölk.
3. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av ett par skedar. Om man villkan man platta till dem lite med vattensköljd hand.
4. Låt bullarna jäsa 30-45 minuter utan bakduk och grädda dem sedan 10-12minuter i 225 grader.

Söndagspaj

Den här pajen gjorde jag för första gången för några år sedan. Jag är väldigt kinkig på pajskal på just köttfärspaj, eftersom de ofta smakar mycket fett och är allmänt "sliskiga" att äta. Den här pajdegen är suveränt god och inte alls så fet som andra. Fyllningen i pajen är smakrik och passade hela familjen. Barnen brukar inte vara så förtjusta i paj, men den här gick alltid ner (nu kan inte döttrarna äta denna pajdeg längre eftersom de är glutenintoleranta).

SÖNDAGSPAJ

Pajdeg:
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
125 g smör eller margarin
1 dl lökkeso
1 msk kallt vatten

Pensling:
uppvispat ägg

Fyllning:
400 g färska champinjonersmör eller margarin till stekning
1 medelstor gul lök
1 ½-2 tsk curry
500 g lamm- eller nötfärs
3-4 krm salt1 tsk basilikaev.
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 ½ msk tomatpuréca
2 ½ dl vispgrädde

Garnering:
svarta och gröna oliver
persilja
skurna tomater

Pajdeg:
Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen och låt degen vila svalt ca 30 min. Tryck ut degen jämnt med lätt mjölade händer i osmord pajform, ca 27-28 cm i diameter. Nagga botten lätt med en gaffel. Grädda i 200°C, ca 20 min.

Fyllning: Skölj och skiva champinjonerna. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Skala och skiva löken.
Fräs matfett och curry i en stor stekpanna. Lägg i löken och låt den puttra mjuk och glansig. Smula ner färsen och bryn väl. Krydda och tillsätt vitlök samt tomatpuré. Rör i de brynta champinjonerna och låt röran puttra någon minut under omrörning. Häll över grädde och låt koka ihop på hög värme under omrörning till krämig konsistens. Bred ut den varma röran i det varma pajskalet.
Garnera.

tisdag, juli 25, 2006

Falukorv med Indiansås

Det här är ett favoritrecept på falukorv här hemma. En smak som passar alla och som lätt kan anpassas smakmässigt till alla åldrar.En "festligare" korvrätt som passar lika bra till vardagslunch som till helglunch.

Falukorv med indiansås
600 g Falukorv
ost
ev. ananasringar

Skåra korven och lägg ost + ananasringar emellan.
Ugnsbakas i 200°C, 15-20 minuter.

Sås:
1 msk margarin
½ finhackad gul lök
4 cm hackad purjolök
½ hackad röd paprika
½ banan
2 tsk curry
4 msk Mango Chutney
1 dl ananas-spad
½ buljongtärning
3 dl creme fraiche
salt + peppar

Fräs curry ½ minut i margarin. Lägg i hacket och fräs en stund.Mosa i bananen och fräs lite till. Rör ner resten och koka under omrörning i fem minuter.
Serveras med ris.

Tillbehör:
Jordnötter, riven cocos och skivade bananer.

Bananmuffins

Dessa muffins har jag själv aldrig varit så förtjust i, men jag verkar vara den enda som inte gillar den *ler*. De har varit ett "krav" på olika kalas, och jag har även fått baka dem till andra till deras kalas.Jag brukar ha i kakao, oboy eller hackad blockchoklad (ljus eller mörk) beroende på vad som finns hemma för stunden.Jag brukar baka minst dubbel sats och göra dem i stora muffinsformar (de behöver gräddas i 15-17 minuter om de är i stora formar).

Banan muffins 20 stycken

Ingredienser
2 bananer, skalade och delade i bitar
100 g margarin, i kuber
2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
1 dl gräddfil, ellerfilmjölk
matfett, +ströbröd till ev plåtformar
ugnstemperatur 225º

Tillagning
Använd matberedare med kniv i beredningsskålen. Blanda banan, margarin och socker till en pösig smet. Tillsätt övriga ingredienser. Fördela smeten i muffins- formar som ställs på bakplåt och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter

Jag brukar göra i stora muffinsformar och då blir det ca 12 muffins som måste gräddas i ca 17 minuter.

Stekpannebröd - glutenfritt

Det här brödet är relativt lättbakat. Det blir väldigt gott och funkar utmärkt att ha som tunnbröd eller tortillasbröd.Vi har även använt det som korvbröd och tagit med det ut när vi varit ute och grillat.

Stekpannebröd
6 dl filmjölk eller mild yoghurt
1,5 dl sirap
5 tsk bakpulver
2 tsk salt
1,1 kg Finax mjölmix (röd) (Sempers mix funkar också bra)

1. Blanda alla ingredienser i en assistent och kör tills degen inte är kladdig.Låt degen vila 5-10 min. Har man ingen assistent går det bra med elvisp (låghastighet). Utan någon form av elektrisk apparat är det svårt eftersom degenblir väldigt kladdig, ibland kan man behöva tillsätta något mera mjöl, gör det vid utkavlingen i så fall...för mycket mjöl ger torrt bröd dock.
2. Knåda degen och dela i mindre bitar som kavlas ut med kruskavel på mjölat bakbord.
Jag brukar kavla degen väldigt tunt så att det blir hårt tunnbröd eftersom jag tycker att det är godast. Desto tunnare desto godare.
3. Grädda i torr stekpanna (OBS inget fett) eller direkt på den största spisplattan tills det fått önskad färg.

Ett tips är att byta ut hälften av mjölet till en grovare variant så får man med lite fibrer också.

måndag, juli 24, 2006

Thomas muffins - glutenfritt

Dessa muffins blir smuliga som bara den, men de är jättegoda, och lätta att variera i all oändlighet.

Thomas muffins 12 st
100 g margarin
1 dl socker
1 ägg
1 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

VARIATION: lägg till 2-3 msk kakao till receptet

Margarin (ej smält) och strösocker blandas.Tillsätt ägget och de övriga ingredienserna. Häll i formar och grädda i 225°C10-15 minuter.

Potatissallad

Till grillat är en potatissallad alltid gott, och den här potatissalladen är en stående favorit hemma hos oss. Jag blir alltid ombedd att göra den. Även ungarna (som brukar vara enormt kräsna till "kladd") äter den här potatissalladen.
En av mina vänner avskyr potatissallad, men jag bad henne smaka på den här...och numera äter hon potatissallad, fast bara min då *ler*. Hon berättade att anledningen till att hon inte gillade potatissallad var att hon inte gillade när man använt ättika eller vinäger för att få syra (vinäger är vanligast i potatissallad). Personligen föredrar jag att syra med citronsaft, precis som i den här salladen!

God potatissallad för många 10 pers.
2 kilo ptatis. Kokas med skal, helst dagen före.
6 gröna äpplen finhackade, ev. med skal
3-4 msk finhackad lök (röd helst)
6 dl gräddfil
3 msk fransk osötad senap
400 gr majonäs
saft av en citron
6 msk dill
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar, ev. grov
½-1 tsk socker (smaka av)

söndag, juli 23, 2006

Waxholmslimpa - glutenfritt

Ett grovt bröd som uppskattas mycket av min dotter.
Brödet är enkelt att baka eftersom ingredienserna bara blandas ihop och hälles sedan ner i en form.
Det står att det ska vara Finax mjölmixer, men jag använder oftast Semper och det går jättebra.

Waxholmslimpa
½ liter filmjölk
1 dl mörk sirap
5 dl Finax grova mjölmix
5dl Finax fina mjölmix
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk bakpulver
1-2 tsk brödkryddor
1 tsk salt
3 msk lingonsylt

Blanda allt till en smet och häll i en "mjölad" brödform som rymmer ca 2liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader ca 1 timma.
Låt brödet svalna några minuter innan det stjälps upp och äts.

Pavlova

De här bakelserna gjorde jag först till ett kalas vi hade. Jag ville hitta på något nytt att bjuda på och slippa göra samma saker hela tiden. Tyckte att det här lät jättegott och testade.
Det blev oerhört uppskattat och jag kunde gott ha bakat många fler bakelser, för de hade strykande åtgång.Den syrliga limekrämen till den söta marängen var alldeles perfekt blandning.
Jag gjorde det på vintern och hade tyvärr inga färska bär att tillgå, men så fort det blir bärsäsong igen ska jag göra om dem med färska hallon och blåbär!

Pavlova12 st

125 g äggvita(3 äggvitor från medel-stora-stora ägg)
2 1/2 dl socker
1 tsk maizena
1 krm bakpulver
1 krm ättiksprit

limekräm:
2 dl crème fraiche
1/2 dl grädde
1 lime(rivet skal + saft)
3 msk florsocker

Garnering:
blåbär och andra färska bär

Sätt ugnen på 190°.
Vispa äggvitorna, först på låg hastighet, sedan på hög.
Tillsätt sockret lite i sänder, sedan maizena, bakpulver och ättiksprit (gör att smeten blir styvare).Vispa marängen länge så att den blir riktigt styv.
Spritsa ut 12 maränger på en bakpappersklädd plåt. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 140°.
Grädda marängerna i ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna grädda färdigt på eftervärme i ytterligare 20 minuter.
Gör limekrämen. Vispa crème fraiche och grädde. Tillsätt rivet skal av lime och 1 tsk limesaft samt florsocker. Bred limekrämen på marängerna och garnera med färska bär.

lördag, juli 22, 2006

Salviabakad kycklingfilé

Den här rätten hittade jag i tidningen Laga lätt och den lät så god. Jag gjorde den en helg då hela familjen var hemma för att få ett bra utlåtande från alla åldrar.Hela familjen, från 1-åringen till maken, åt med god aptit och tyckte att det var kanongott.Jag bytte dock ut Parmaskinkan mot bacon och slopade rucolan i moset (barnen hade aldrig ätit om detvarit "gräs" i moset ). Jag hittade heller ingen färsk salvia, utan kryddade med torkad istället!

Salviabakad kycklingfilé på äppelbädd och citronpotatismos med rucola
4 portioner

4 kycklingfiléer
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
4 skivor parmaskinka
1 stort rött äpple
1-1½ dl färska salviablad
2 tsk olivolja

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Salta och peppra kycklingfiléerna.
3. Dela skinkskivorna på längden. Vira två skinkstrimlor runt varje kycklingfilé.
4. Skölj äpplet, skär det i tunna klyftor och skär bort kärnorna.
5. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnssäker form med äppelklyftorna under. Strö över salvia och droppa över olja.
6. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter tills innertemperaturen är 68°C. Kycklingfiléerna ska inte stekas för länge, de blir lätt torra. Men det är viktigt att köttsaften är genomskinlig när kycklingen är färdigstekt.

Citronmos med rucola

10-12 potatisar
2 dl lättmjölk
½ tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
rivet skal av 1 citron
2 dl löst packad rucola

1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet.
2. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp.
3. Värm mjölken. Blanda moset med varm mjölk och vispa det fluffigt.
4. Smaka av med salt och peppar, blanda i citronskal och rucola som rivts i mindre bitar. Servera citronpotatismoset till kycklingen.

Näring per portion:
381 kcal
6 g fett
44 g protein
38 g kolhydrater